BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra eladó a Malév utolsó gépe

Akciós áron kínálja a Malév felszámolója a magyar légitársaság utolsó, Bombardier CRJ200ER típusú gépét, és két másik típus (Next Generation 737-es Boeing és a Bombardier Q400-as) katalogizált alkatrészeit.

A 15 ezer órát repült, ötven személyes gép három társával együtt régebben a magyar légitársaság regionális hálózatában látott el szolgálatot, de üzemeltetése elég drágán bizonyult.

Már 2005-ben felmerült, hogy túladnak rajtuk, de aztán erre nem került sor, a gépeket pár évvel később a cég racionalizálási programjának keretében vonták ki a forgalomból, azóta pihen Ferihegyen. 2011-ben még az is felmerült, hogy kormánygépet csinálnak belőle – de aztán 2012 februárjában csődbe ment a Malév, és a gép a bennragadt vagyonelemeket gazdagította.

A felszámoló immáron tizenkettedik alkalommal hirdeti meg eladásra az alkatrészekkel együtt, de nem nagyon kelendőek. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. eredetileg még 4,3 millió dollárt (mai árfolyamon 1,2 milliárd forintot) kért volna csak a gépért, majd egy évvel később – 2013-ban – már lement 3,6 millió dollárra. Aztán tavaly hozzácsapták az alkatrészeket is a géphez, az árat pedig levitték 1,7 millió dollárra (485 millió forint mai áron), majd az idén 324 ezerre, és végül – mostanra – 300 millió forintra csökkent az irányár az alkatrészekre, és a 2002-ben gyártott, alig használt repülőre.

A Malév felszámolását folyamatosan meg kell hosszabbítani, miután nem túl sikeres a gép és az alkatrészek, valamint a cég követeléseinek eladása. Ez utóbbiakat ugyanúgy tucatnyi alkalommal hirdették meg eladásra, de valahogy nem kellenek senkinek.

A követelések becsült értékének felét az a 716 ezer liter kerozin teszi ki, amely a százhalombattai finomító és a reptér között húzódó vezetékben van: a Malév szerint az üzemanyag az övék, míg a Budapest Airport Zrt-hez tartozó Reptéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. szerint nem – a jogvita évek óta húzódik, most mindenesetre a felszámoló 128 millió forintra teszi az értékét. A követelési csomagban – amelynek irányára 270 millió forint – szerepel még a külügyi tárcától követelt 90 millió forint (ki nem fizetett szolgáltatásért), néhány vezérügynökkel szemben peresített követelés és hat egykori dolgozó munkáltatói lakáshitele is.

A cég a tavalyi tájékoztatás szerint összesen több mint 9 milliárd forinttal tartozott a dolgozóknak, amire a vagyonértékesítés biztosan nem nyújt majd fedezetet.n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.