BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korlátokkal, de megérkezett a britekhez az Apple Pay

Az Egyesült Királyságban is lehet használni tegnap óta az Apple Pay mobilfizetési megoldást, egyelőre mintegy 250 ezer üzletben.

Az amerikai cég rendszerét tavaly októberben vezették be az Egyesült Államokban, és a szigetország az első új piac, amelyen kipróbálják. A brit felhasználóknak ugyanakkor több korlátozással is számolniuk kell. Egyrészt egyelőre csak az ottani bankok egy kisebb része támogatja a megoldást, köztük a NatWest, a Royal Bank of Scotland, valamint a Santander. Az ígéretek szerint még ebben a hónapban a HSBC is csatlakozik ehhez a körhöz, ősszel pedig újabb bankok állnak be a sorba. Nagy kérdés, hogy mi lesz a Barclayszel, ugyanis a hírek szerint a jelentősebbek közül ezzel a pénzintézettel egyelőre nem sikerült megállapodnia az Apple-nek, feltehetőleg az amerikai cég által kért jutalék körül lehet vita.

Érdekesség, hogy az angliai induláskor több helyen fogadják el az Apple Payt, mint az amerikai startnál. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy a szigetországban lényegesen nagyobb hagyományai vannak az érintésmentes fizetésnek, mint a tengerentúlon, ennek megfelelően jóval több kereskedőnél található erre alkalmas terminál. Komolyabb kiadásokat azonban egyelőre nem érdemes tervezniük a briteknek, ha csak az iPhone-juk (abból is a 6-os vagy 6 Plus verzió), esetleg az Apple Watch okosórájuk van náluk, ugyanis a fizetési módot elfogadó üzletek túlnyomó többségében 20 fontos (8700 forint) felső korlátot határoztak meg. Ezt a tervek szerint ősztől 10 fonttal megemelik.

A mobilfizetési megoldás bevezetését az Egyesült Királyságban még a múlt hónapban, a cég nagy fejlesztői konferenciáján jelentette be az Apple, ám akkor azt nem árulták el, hogy mikor történik ez meg. Az eseményen azt is jelezték, hogy a szolgáltatás lehetőségeit alaposan kiterjesztik, így például az üzletláncok hűségprogramjaiban kínált kártyákat is lehet integrálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.