BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megválik egyik fontos üzletágától a Cisco

Megválik set-top-box üzletágától a Cisco, a beltéri jelátalakító készülékeket gyártó részleget a Technicolor veszi meg. Az ügylet értéke nagyjából 550 millió euró, amiből 413 milliót készpénzben kap az amerikai vállalat, míg a fennmaradó részt újonnan kibocsátott Technicolor-részvényekkel fizetik ki.

A tranzakció révén a vevő becslések szerint 15 százalékos részesedéshez jut a CPE-eszközök (az előfizetők otthonába telepített, a távközlési szolgáltatók hálózatához kapcsolódó speciális berendezések) piacán. A Cisco most értékesített üzletága évente 60 millió készüléket gyárt, a társaság set-top-box berendezéseiből világszerte 290 millió van a felhasználóknál, és további 185 millió „átjáró” (gateway) eszköz. A Cisco beltéri egységeivel egyébként a hazai felhasználók is találkozhattak, többek között a Magyar Telekomnál is használták a társaság által gyártott készülékeket.

A két vállalat a tranzakció mellett stratégiai együttműködési megállapodást is kötött videós és széles sávú technológiák fejlesztésére, így többek között a dolgok internete (internet of things) területén új megoldások és szolgáltatások kidolgozására. Emellett a szabadalmak területén is kooperációt tervez a két cég. Az ügylettel egyébként várhatóan duplájára nő a Technicolor bevétele, ugyanis a cég, valamint a Cisco most eladott üzletága együtt a múlt évben mintegy 3 milliárd eurós bevételt termelt.

A CPE-részleg eladásával egy tíz évig tartó korszak ér véget az amerikai vállalatnál. A lépést többek között az is indokolja, hogy az üzletág teljesítménye csökkent az elmúlt időszakban. A márciusban zárult harmadik üzleti negyedévben például 20 százalékkal zuhantak az új megrendelések, míg a bevétel 5 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A két társaság várakozásai szerint a Cisco 2016-os üzleti éve második negyedévének végén zárják le a tranzakciót, vagyis jövő januárban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.