BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tett jót a Telenornak a hatóság lépése

Rányomta a bélyegét a Telenor Magyarország idei második féléves eredményére az a körülmény, hogy a hatóság 2015 április 1-jétől 7,06 forintról 1,71 forintra csökkentette a hanghívások egy percére vetített mobil-összekapcsolási díjat.

A Telenor Magyarország idén a második negyedévben ugyanis a bázishoz képest magasabb előfizetésidíj-bevételt ért el, de a cég forintban számított összárbevétele csökkent, mégpedig a már említett alacsonyabb összekapcsolási díjak miatt, amit kismértékben kompenzált az előfizetési díjakból és készülékértékesítésből származó bevételek növekedése. Így a Telenor idén a második negyedévben 37,6 milliárd forint árbevételt produkált, míg egy évvel korábban 38,8 milliárdot. Az ARPU – vagyis az egy főre jutó havi átlagos bevétel – alacsonyabb összekapcsolási díjak miatti csökkenését némileg ellensúlyozta a magasabb adatforgalmi árbevétel – közölte a távközlési társaság, amely azt is jelezte, hogy az előfizetők száma idén április és június között nem változott 2014 második negyedévéhez képest.

A Telenor Magyarországot 3,6 milliárd forint távközlési adó, 2,2 milliárd forint társasági adó és helyi iparűzési adó terhelte a második negyedévben, miközben a Telenor szolgáltatásai 5,5 milliárd forint áfát termeltek az állami költségvetés számára.

A társaság beszámolójából az is kiderül, hogy 1,6 milliárd forint frekvenciadíjat kellett fizetnie. A cég szerint ennek növekedése pedig gyengítette az EBITDA-mutatót, s ennek eredményeként a mobiltávközlési társaság a tavaly második negyedévi 14,2 milliárd forint után 11,8 milliárd forint EBITDA-t tudott felmutatni. Az EBITDA-ráta 5 százalékponttal lett alacsonyabb, részben a 2014 negyedik negyedévében megszerzett új frekvenciasáv utáni magasabb frekvenciadíj-befizetések következtében. A cég idén a második negyedévben 3,1 milliárd forintot fordított beruházásokra, ennek növekedése főleg a folyamatos hálózatfejlesztésnek köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.