BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törökország és Egyiptom váltja Tunéziát

Mindent megpróbál a tunéziai kormány, hogy visszacsábítsa a turistákat az országba a márciusi, Bardo Múzeumban történt 20 külföldi áldozatot, valamint a júniusban a szúszai tengerparton 38 halottat követelő merénylet után.

Az országban 1600 felfegyverzett rendőr őrzi a népszerű tengerparti szakaszokat, és további 19 ezren biztosítják a városokat, látványosságokat. Államilag támogatják a légi forgalmat október 31-ig, mégpedig úgy, hogy a járatokon 50–80 százalék közötti foglaltság esetén a kormány minden üres helyet kifizet az utazásszervezőknek. A helyi szállodák helyzetét a többi között bankkölcsönnel és az adóhatósági tartozások későbbi rendezésének lehetővé tételével könnyítik.

Azt, hogy Tunézia a világ turisztikai térképén maradjon, külföldi szolidaritási akciókkal is igyekeztek segíteni: az elmúlt hetekben három európai belügyminiszter is ellátogatott az országba, az uniós tagállamok pedig feltétlen támogatásukról biztosították az észak-afrikai államot a terrorizmus elleni harcban. A szúszai lövöldözés után az angol turistákért küldött hat repülőből négy üresen tért vissza az Egyesült Királyságba – hívta fel a figyelmet Leith Ben Zakour, a budapesti Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal igazgatója kedden.

Mindez azonban nem változtat azon, hogy a történtek után a magyar turisztikai piac is átrendeződik. A jelenleg működő heti két tunéziai járat – a Kartago Toursé és a Taurus Reisené – 50-60 százalékos kihasználtsággal száll fel Budapestről.

„Bár a helyzet konszolidálódott Tunéziában, és minden visszaállt a megszokott kerékvágásba, a szállodák pedig jelentős árengedményekkel csábítják a vendégeket, a turisták megfontolják az utazást, és sokan inkább máshová foglalják át a nyaralásukat. A korábbi heti öt gép helyett már csupán kettő indul. Az irodáknak valószínűleg tartós visszaeséssel kell számolniuk, ugyanakkor jelentős kedvezményekre lehet számítani, amelyek visszacsábíthatják a turistákat” – mondta lapunknak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke. Az elmúlt két évtizedben többször is a magyarországi toplista élén álló észak-afrikai ország helyét az eddigi tapasztalatok szerint a turisztikai palettán Egyiptom, Törökország, Bulgária veszi át, de a merényletek után egyértelműen felértékelődött Horvátország is.

„Mindazonáltal Tunézia jelentősége a magyar piacon az utóbbi években eleve kisebb volt, mint korábban, így most nem várható drasztikus átrendeződés” – hívta fel a figyelmet Molnár Judit. Szerinte az utazóközönség igényeinek és pénztárcájának helyettesítő termékként – figyelembe véve a szállodai szolgáltatásokat, a fakultatív programokat, az ellátást és a tenger közelségét – leginkább Egyiptom felel meg. Törökországban még az orosz–ukrán válság kezdete előtt kissé felverték az árakat az ukrán és az orosz turisták, így az Anatóliai-félsziget ma már magasabb árkategóriájú desztináció, mint Tunézia.

Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák vezérigazgató-helyettese ugyanakkor az átfoglalási adatokból azt szűrte le, hogy a tunéziai merényletek piacátrendező hatásának nyertese egyértelműen Törökország lett. Árak és földrajzi távolság szempontjából elméletileg Görögország lenne az alternatíva, de a tapasztalatok szerint az európai országok vendéglátási szokásai lényegesen különböznek a muzulmán államokban megszokottól, és ez fontos szempont választáskor. Az öreg kontinensen például a szállodák többsége nem biztosít all inclusive ellátást, míg ez a Tunéziában, Törökországban, Egyiptomban gyakorlatilag kivétel nélkül minden ajánlatnál elérhető.

„A korábban Tunéziába foglaló utasok most elsősorban Görögország, Spanyolország vagy Törökország iránt érdeklődnek. Azt ma még lehetetlen megítélni, mennyi idő alatt tér majd vissza a bizalom az ország iránt” – mondta lapunknak a Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője. A szúszai mészárlás után a Kartago Toursszal, a Taurus Reisennel és a Sun and Funnal karöltve ez a társaság ajánlotta fel, hogy bár a jogszabályok szerint járna nekik, eltekintenek a kötbértől, amennyiben az utas egy alternatív utazást választ. Kivételes esetben kötbérmentes lemondást is lehetővé tettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.