BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs főállású orvos a menekülttáborokban

A menedékkérők egészségügyi szűrése és orvosi ellátása a befogadóállomásokon és a menekültügyi őrzött befogadóközpontokban vállalkozási szerződés alapján történik, egyik szervezeti egység sem alkalmaz főállásban orvost – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter Harangozó Tamás országgyűlési képviselőnek címzett nyilvános válaszleveléből.

Főállású ápoló csak Békéscsabán dolgozik, ott is csak kettő. Az adatok szerint a menekülthullám ellenére az elmúlt másfél évben nem nőtt a menekültállomásokon alkalmazott főállású egészségügyi személyzet létszáma - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A legfrissebb, június 30-i adatok szerint főállásban két ápoló dolgozik a békéscsabai menekültügyi őrzött befogadóközpontban, és június 15-től egy közegészségügyi és járványfelügyelő kezdte meg a munkát a bicskei befogadóállomáson – írja a belügyminiszter. Bicskén 2013-ban még volt ápoló, tavaly óta azonban nincs ilyen főállású alkalmazott.

Főállású orvost azonban Pintér Sándor szerint egyáltalán nem alkalmaznak a menekültek egészségügyi szűrésére és orvosi ellátására. A belügyminiszter leveléből kiderül az is, a befogadóállomásokon és a menekültügyi őrzött befogadóközpontokban szűrést végeznek a tbc, bőrgyógyászati vizsgálatot a lepra, lues-szerológiai vizsgálatot a szifilisz kiszűrésére.

Emellett székletbakteriológiai és -parazitológiai tesztre is sok kerül, továbbá a HIV-1-re, HIV-2-re, ellenőrzik a hepatitis B hordozását és hepatitis C vírusfertőzöttséget. Arról, hogy vállalkozási szerződéssel hány orvost foglalkoztatnak a befogadóállomásokon és a -központokban, lapzártáig a Magyar Nemzet nem kapott  információt sem az ÁNTSZ-től, sem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának korábbi vezetője a lapnak úgy nyilatkozott, ha ezeket a vizsgálatokat mind elvégzik, akkor ezekkel minimálisra csökkenthető a járványügyi kockázat. A probléma inkább az, nincs garancia arra, hogy amikor megérkezik az eredmény, a vizsgált személy még mindig hazánkban tartózkodik.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint tévképzet, hogy a menekültek ne kapnának orvosi ellátást. Közölte: a rendőri előállításnál és később, a regisztrációnál is megvizsgálják őket, amely egy „alapszintű orvosi szemrevételezés”. Ha indokolt, szakorvoshoz irányítják az érintetteket, a legutóbbi adatok szerint körülbelül hétezer embert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.