BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javította a Forma–1 az egyébként is jól teljesítő szállodák forgalmát

A szobafoglaltság, az átlagos szobaár és a kiadható szobára jutó bevétel is nőtt mind júliushoz, mind a tavalyi Forma–1-es futamhétvégéhez képest Budapesten az idei Magyar Nagydíj napjaiban – derült ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) közleményéből, amelyben a Magyar Hotel Monitor által gyűjtött 12 ezer budapesti szállodai szoba összesített adatait közlik.

Miközben a július hónap egyébként is kiválóan alakult a fővárosi szállodák számára, a Forma–1-es futam napjai alatt a havi átlagos foglaltság 5,8 százalékponttal meghaladta a július havi átlagot, 88,7 százalék volt. Ez a tavalyi Grand Prix-hétvégén elértnél is jobb eredmény 1,4 százalékkal.

Az átlag szobaár a júliusban mért 21 ezer forintról csaknem 32 ezer forintra nőtt a futamnak köszönhetően, azaz a vendégeknek mélyen a pénztárcájukba kellett nyúlniuk, hiszen egy-egy szoba több mint 50 százalékkal került többe, mint a hónap bármely más napján. A szövetség jelentése szerint a tavalyi futamhétvégéhez képest szintén emelkedtek a szobaárak, 29 300-ról 31 900 forintra, ami 8 százalékos növekedés. A kiadható szobára jutó bevétel (revpar) több mint tíz százalékkal – 26 ezerről 28 600-ra – emelkedett a 2014-es nagydíj napjaihoz képest, a havi átlag pedig közel húsz százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

Ami a szálláskategóriákat illeti, az ötcsillagos hotelek átlagos foglaltsága 90-ről 89 százalékra csökkent, a négycsillagos szállodák esetében pedig idén is a tavalyihoz hasonló 91 százalékos szintet mértek. A vizsgált kategóriák nyertese egyértelműen a háromcsillagos szálláshelyek csoportja lett: itt a növekedés 5 százalékponttal haladta meg a 2014-es 81 százalékos értéket.

Az átlagár és a revpar javulását csak minimálisan segítette az euró árfolyama, az ugyanis a verseny napjain átlagosan 310 forint volt, míg tavaly 308.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.