BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem módosult az özvegyi nyugdíjról szóló törvény

Futótűzként terjed a hír a legnagyobb közösségi oldalon: módosították az öregségi és az özvegyi nyugdíjról szóló törvényt, mindkettő járhat egyszerre, de erről sokan nem hallottak, ráadásul a hivatalok nem tudnak megfelelő tájékoztatást adni.

Ebben a formában nem igaz a fenti állítás. A nyugdíjtörvény nem mostanában, hanem az idén január elsejével módosult, s eszerint a saját jogú, illetve az özvegyi vagy baleseti özvegyi nyugdíj havi 84 975 forintig folyósítható együtt, ez viszont nem újdonság - írja a Sonline.hu.

Az özvegyek akkor kaphatják meg ezt az összeget, ha párjuk 1998 előtt hunyt el, vagy ha a két összeg együttesen nem éri a fentebbi összeget. Az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet – Pénzcentrumnak küldött – tájékoztatása szerint azonban ezek a kitételek csak keveseket érintenek új igénylőként, ráadásul az együttfolyósítási összeghatár az évenkénti nyugdíjemelések mértékével növekszik, s az érintett nyugdíjakat hivatalból megemelik. Ráadásul a nyugdíjfolyósító a vizsgálatot minden érintett özvegy esetében hivatalból elvégzi.

Azokat, akik 1998. január elseje után veszítették el hozzátartozójukat, szinte minden esetben megilleti – a saját jogú ellátás mellett – az özvegyi nyugdíj is. Ez a juttatás összeghatártól független, ám kérelmezőnként rendkívül változó.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj – mely az elhalálozás napjától egy évig folyósítható –annak az összegnek a 60 százaléka, amely az elhunytat a halál időpontjában öregségi nyugdíj címén megillette. A házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat meghatározott törvényi feltételek esetén – betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt vagy megváltozott munkaképességű vagy árvaellátásra, illetve fogyatékkal élő/tartósan beteg ellátásról gondoskodik – kaphat özvegyi nyugdíjat, több jogosult esetén az összeg egyenlő arányban megoszlik.

Ha viszont az hozzátartozó saját jogú nyugdíjban vagy egyéb ellátásban is részesül, akkor az özvegyi nyugdíj csak az elhunyt öregségi nyugdíjának 30 százaléka. Özvegyi baleseti nyugellátás pedig akkor jár, ha a jogszerző üzemi baleset miatt halt meg. Fontos kitétel, hogy a hozzátartozói nyugellátások mindig kérelem esetén indulnak - írja a Sonline.hu.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.