BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmarad a tejdemonstráció

Decemberben nem lesz tejesdemonstráció, mivel a kereskedők megértették a tejtermelők indokait és érveit, és nem várják el az önköltség alatti nyerstej-értékesítést – áll a gazdák képviselői által szignált, a sajtónak is megküldött levélben.

A korábban beígért tiltakozás szervezői azt állítják, hogy a kereskedők egyben hajlandók befogadni a feldolgozók részéről érkező árkorrekciókat. A levél írói ezzel kapcsolatban megjegyzik: kíváncsiak arra, hogy az áremelés eljut-e a tejtermelőkhöz, ezért az elkövetkező hetekben vizsgálni fogják a piaci folyamatokat.

Mint írják, az elkövetkező időszakban tapasztalt piaci magatartás tükrében határozzák majd meg a további teendőket, ám változatlanul fenntartják magunknak a jogot, hogy a tejpiacon tisztességtelen magatartást tanúsító szereplők ellen radikálisan fellépjenek.

Mint ismert, november utolsó napjaiban a tejtermelők ultimátumot intéztek a kereskedőkhöz, amelyben a feldolgozói árak 5-7 százalékos emelését követelték már december 1-jétől. Mindezt azzal a céllal, hogy a feldolgozók legalább az árnövekmény egy részét átadják a tejtermelőknek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség képviseletében akkor úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy szövetségi szinten semmiféle megkeresést nem kaptak. A tejtermelők állítása szerint ugyanakkor a felhívást követően több külön tárgyalás is elindult a termelők, a feldolgozók és a kereskedők részvételével.

Bár az álláspontok ezek szerint közeledtek, a tiltakozás szervezői azért hozzáteszik: a kiskereskedelmi láncok egymástól nagyban eltérően viszonyulnak a tejtermelőkhöz. Hogy melyik kereskedelmi szereplővel sikerült a megállapodásközeli egyeztetésekig eljutni, arra nem térnek ki a szervezők.

A mostani felhívás fő oka a rendkívüli mértékben lecsökkent felvásárlási árakban keresendő, ám a levél szerint a tárgyalás szereplői azt is hangsúlyozzák, hogy a tejpiaci problémák nagy része továbbra is az áfacsalásnak köszönhető. Ez, mint írják, az összes környező országénál magasabb tej- és tejtermékáfakulcsra vezethető vissza.

Decemberben nem lesz tejesdemonstráció, mivel a kereskedők megértették a tejtermelők indokait és érveit, és nem várják el az önköltség alatti nyerstej-értékesítést – áll a gazdák képviselői által szignált, a sajtónak is megküldött levélben.VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.