BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatéves csúcs jöhet a lakáshiteleknél

Az új lakáshitelek volumene 2015 végére várhatóan mintegy 35-40 százalékkal haladja meg az előző évi értéket – a forintosításhoz kapcsolódó hitelkiváltások nélkül –, és ezzel elér az utoljára 2009-ben látott, 330 milliárd forint körüli szintre – közölte a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. A társaság előrejelzése szerint a Fundamenta idén is nagymértékben, megközelítőleg 30 százalékkal tudja növelni a hitelkihelyezését, amellyel a piaci részesedése 25 százalék körül alakulhat.

A háztartások viszont ezzel az elmúlt évekhez képest jelentősen megnövekedett hitelkereslettel még most is nettó hiteltörlesztők: ahhoz, hogy a lakáshitel-állományuk a gazdasági növekedést támogató, egészséges és fenntartható módon bővülhessen, legalább évi 500 milliárd forint körüli folyósított volumenre lenne szükség a mai körülmények között – vélik a társaság szakértői. A Fundamenta előrejelzése alapján ennek eléréséhez a piacnak még legalább két-három évre lehet szüksége, de az elmúlt két év folyamatai ebből a szempontból biztatóak.

A lakás-takarékpénztár elemzése ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a jegybank legfrissebb statisztikái romló tendenciát mutatnak a lakáshitelek minőségénél. Az év első negyedévében végbement forintosítás és elszámolás még javulást hozott azzal, hogy a nem teljesítő adósoknál mérsékelte vagy megszüntette a hátralékukat – ez a hatás azonban átmenetinek bizonyult. Megfigyelhető viszont, hogy a 2010 – de még inkább 2011 – után hitelt felvett adósok törlesztési képessége és hajlandósága nagyságrendekkel jobb a megelőző időszakokhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.