BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van még szabad szoba az ünnepekre

Aki szállodában szeretné tölteni a közelgő ünnepeket, találhat jó ajánlatokat, a hotelek most még félházzal várják a karácsonyt.

Az év utolsó hónapja nem szokott erős lenni a fővárosban, ilyenkor leáll az üzleti turizmus, konferenciákat sem rendeznek – mondta lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára. Idén decemberben azonban jelentős változás mutatkozott: a szállodák 50-60 százalékos foglaltságot produkálnak, a Belvárosban, a Duna partján lévő fővárosi hotelek között van, amelyik 60-70 százalékos kihasználtságot jelez.

A karácsonyi vendégek jellemzően külföldiek, akik főleg szoba-reggelit foglalnak. Megnézik a karácsonyi vásárt, az ünnepi fényeket, de inkább pihennek. A szilveszter sokkal erősebb, különösen azokban a szállodákban, ahol három-négy napos csomagokat kínálnak szilveszteri vacsorával, bulival. Számos hotel várja szinte telt házzal az év végét.

Vidéken a fővárosinál is gyengébb a december – számolt be Kovács István –, különösen a hónap elején. Más a vendégkör összetétele is: míg a fővárosban a szállóvendégek alig 10 százaléka magyar, addig vidéken ez az arány 70-80 százalék. Főleg a wellness- és a kastélyszállók, valamint a gyógyhelyek népszerűek, a családosok pedig az élményfürdős hoteleket kedvelik. A szállodák ünnepi ajánlata is más: vidéken karácsonyi csomagokat is kínálnak félpanzióval, ünnepi vacsorával, különleges programokkal. A népszerű helyek 60-70 százalékos foglaltsággal működnek ilyenkor. Szilveszterre már nagyon sok helyről telt házat jeleztek a szövetségnek.

A kisgyerekesek egyik kedvelt helye, az Aquaticum Debrecen Termál & Wellness Hotel kihasználtsága decemberre jelenleg 50 százalékos. Karácsonyra most még kissé alacsonyabb az érdeklődés, mint tavaly ilyenkor – közölte Hevessy Gábor, a hotel igazgatója –, de minden bizonnyal így is telt ház lesz. A szilveszteri érdeklődés viszont lényegesen erősebb a tavalyinál, a foglaltság jelenleg 80 százalék körüli; tavaly ugyanekkor 65 százalékos volt a foglaltság, és végül minden szobát kiadtak szilveszerre. A debreceni szálloda vendégeinek többsége belföldi, de az ünnepi időszakban az átlagnál többen érkeznek Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Lengyelországból és Oroszországból is.

A sümegi Hotel Kapitány Wellness szállodában karácsonykor zárva tartanak, hogy a dolgozók családjuk körében ünnepelhessenek. Az ünnep utáni nyitás december 27-én lesz – mondta el Nagy Andrea igazgatóhelyettes –, erre az időszakra azonban már csak néhány szabad szobájuk van, s az előző évekhez képest magasnak mondható a szilveszteri és az új év első víkendjének telítettsége is. A decemberi hétköznapokra és hétvégékre még van szabad kapacitása a hotelnek, a szilveszteri időszakra viszont már csak korlátozottan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.