BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Apple Watch uralja a piacot

Jelentős felfutás várható a következő években a viselhető okoseszközök iránti keresletben, a piacot középtávon egyértelműen az Apple okosórája uralja majd. Az IDC előrejelzése szerint az idén 110 millió, ebbe a kategóriába tartozó készüléket adhatnak el, ami 38,2 százalékos bővülést jelenthet 2015-höz képest. Elsősorban az okosórák és -karkötők iránt van nagy kereslet, ezekből 100 millió találhat gazdára 2016-ban, míg az intelligens ruházati termékek, okosszemüvegek és -fejhallgatók részesedése 10 százalék alatt lesz ebben az évben. Igaz, ez utóbbiak ha nem is túl gyorsan, de meghódítják a felhasználókat, és a piackutatónál azzal számolnak, hogy 2020-ra a mostani duplájára nő piaci részesedésük. Az IDC azzal számol, hogy a következő években is gyorsan bővül a viselhető okoseszközök iránti kereslet, és 2019-ben már átlépi a 200 milliót, míg 2020-ban 237,1 milliós lehet a forgalom.

A piackutató felmérte azt is, hogy milyen platformok lesznek a legnépszerűbbek az okosórák piacán, és ez alapján megállapítható, hogy egyértelműen az Apple Watch dominálja majd a szegmenst a következő években. Az idén 14 millió olyan készüléket adhatnak el, amelyen a watchOS operációs rendszer fut, vagyis a teljes szektor majdnem felét uralja majd az Apple, és bár részesedése a következő néhány évben csökken majd, még 2020-ban is 37 százalék fölött lehet.

A következő évek nagy nyertese az Android Wear lehet, ami annak fényében nem okoz különösebb meglepetést, hogy több nagy gyártó, így az LG és a Huawei okosórái is ezt a rendszert használják. Az idén még a piac alig több mint ötödét tudhatja magáénak, viszont négy év múlva ez az arány már eléri a 35 százalékot.

Az egyik nagy vesztes az okosórapiac egyik úttörője, a Pebble lehet, amelynek 7-ről 2 százalékra zuhanhat a részesedése. A társaság ugyan folyamatosan mutat be új termékeket, de a nagy riválisok megjelenése miatti problémák már most is érezhetők. A cég szerdán jelentette be, hogy a munkatársai 25 százalékát elküldi a költségek csökkentése érdekében. K. Z.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.