BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bátrabban nyúlnak hitelért a kkv-k

Növekszik a hitelfelvételi kedv a hazai kis- és középvállalkozások körében, miközben a cégek a kínálat bővülésére számítanak.

Erősödést mutat a hitelfelvételi kedv a hazai kis- és középvállalkozások körében: jelenleg 42 százaléknak van valamilyen típusú hitele, ugyanakkor további 10 százalék tervez hitelt felvenni az elkövetkező két évben – derül ki az Erste Bank közelmúltban készült régiós felméréséből. A kutatás eredményei alapján az érintett vállalatok 28 százaléka használt működési hitelt tavaly, 19 százalékuk vett igénybe valamilyen lízingkonstrukciót, illetve 11 százalék rendelkezett beruházási hitellel. A felmérés szerint a kis- és középvállalkozások 39 százaléka tartja pénzét bankbetétben, és 10 százaléka fekteti be valamilyen módon vállalkozása vagyonát.

A korábbinál optimistább hozzáállást mért a hazai vállalatoknál a Magyar Fejlesztési Bank MFB-Indikátor című felmérése is. A 2015. őszi eredmények szerint a felmérést megelőző 12 hónapban a cégek 40,5 százaléka igényelt valamilyen hitelterméket, ez 3,3 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2014 őszén mért érték. Az MFB felmérése szerint ugyanakkor fokozódott a hitelek kínálatának bővülésével, illetve a hitelkamatszint süllyedésével kapcsolatos vállalati optimizmus: a következő 12 hónapban a magyarországi cégek több mint fele – 55 százaléka – számol a hitelezési piac bővülésével, és szűkülést mindössze a válaszadók 3,1 százaléka jelzett előre.

A vállalatok bő negyedének várakozásai szerint csökkennek, 14,5 százalékuk szerint emelkednek, 59,2 százalékuk véleménye alapján pedig nem változnak a következő 12 hónapban a kölcsönök kamatai. A felmérésben a cégek 38,9 százaléka számolt be hitelfelvételi szándékról a következő 12 hónapra előretekintve. Ez ugyan egy év alatt 4,9 százalékpontos csökkenést jelent, ám ennek az az oka, hogy a fejlesztéseket tervező vállalatok aránya is csökkent. Emellett a kölcsönfelvételt nem tervezők több mint négyötöde azzal indokolta döntését, hogy a következő 12 hónapban nem lesz szüksége banki kölcsönre.

Az egy évvel korábbi adatfelvételhez hasonlóan a vállalatok negyede – 23 százaléka – jelezte, hogy a következő 12 hónapban beruházási hitelt kíván felvenni. Átlag feletti arányban érdeklődnek az agrárcégek és a kisvállalatok, a 2014 őszén tapasztalt regionális különbségek lényegében eltűntek. Az igényt támasztóknál a felvenni szándékozott hitelösszeg mediánja 28 millió forint. A kamatpreferenciák lényegében megegyeztek az egy évvel korábbival, a cégek fele legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamatlábat tart elfogadhatónak a preferált fejlesztési hitelek között, a medián kamatszint 3,0 százalék, és továbbra is a 4–6 éves futamidejű kölcsönök a legnépszerűbbek.

Óvatosan számolnak az uniós forrásokkal

Az uniós forrásokra aspiráló mikrovállalkozások 56 százaléka már beépítette üzleti tervébe a megpályázandó uniós forrásokat, 34 százalékuk csak készül erre. A kisvállalkozásoknál többségben vannak az óvatosak, táborukban 51 százalék azok aránya, akik egyelőre nem számolnak a támogatással – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kutatásából. Az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa kutatása szerint ugyanakkor a mikrovállalkozások 32 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 20 százaléka semmit nem tud a pályázatokról.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.