BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pörgött a húsvét

Az idei március kiemelkedő eredményeket hozhat a magyar turizmusnak, hiszen két hosszú hétvége, köztük a húsvéti is növelte a forgalmat.

Az átlagos márciusi hétvégéhez képest közel háromszorosára növekedett a vendégforgalom a húsvéti hosszú hétvégén – derült ki a Szallas.hu foglalási statisztikájából. Az internetes szállásközvetítő portál szerint a vendégek jelentős része wellness-szállodákban ünnepelt, ahol átlagosan 47 ezer forintot költöttek, és közülük minden ötödik SZÉP-kártyával fizetett. A Szallas.hu szerint sorrendben Budapest, Eger, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca, Siófok, Gyula és Hévíz számíthatott a legnagyobb húsvéti vendégseregre.

A húsvéti hosszú hétvége növekvő vonzerejét tapasztalta az Airbnb közösségi szálláshely-közvetítő is, amely szerint a Magyarországon szállást foglaló külföldiek száma 55 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. A legtöbben az Egyesült Királyságból, az USA-ból, Franciaországból és Németországból foglaltak le magyarországi Airbnb-szállást, utánuk a magyar turisták beföldi foglalásai következtek – válaszolta a cég lapunk érdeklődésére. A külföldiek átlagosan 2,7 éjszakát töltöttek Magyarországon, és éjszakánként 53 dollárt (14 840 forint) fizettek a szállásért, csupán két dollárral többet, mint egy átlagos hétvégén. Ezzel párhuzamosan egyre több magyar tölti külföldön a hosszú hétvégéket, amikor spontán és olcsón szeretnek utazni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legnépszerűbb úti célok az Európán belüli nagyvárosok, sorrendben Isztambul, Párizs, Róma, Barcelona, Madrid, London és Lisszabon. „Sok esetben a repülőjegy ára határozza meg a célállomásokat: ahová olcsón elérhető a jegy, oda többen utaznak” – hangsúlyozta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. Az utazók folyamatosan keresik az újszerű vagy akciós utakat. Egyénileg szervezett hosszú hétvégékre az utasok 50-100 ezer forintot szánnak személyenként; csoportosan szervezett városlátogatásokra már 100-150 ezret is kifizetnek.

Az utazási tervekre azonban egyre inkább rányomja a bélyegét a terrorveszély – derült ki a Szallas.hu friss, 2016 nyarára vonatkozó előfoglalási adataiból, valamint az ezzel párhuzamosan készített online kutatásából. Tíz megkérdezett utazóból kilencet befolyásol és körültekintőbbé tesz a terrorfenyegetettség a nyaralási célpont kiválasztásában. „Az óvatosság nemtől és kortól független, s a magyarok az idén olyan klasszikus nyaralóhelyeket utasítanak el – érthető okokból –, mint például Törökország” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

Úgy tűnik, hogy mindebből a belföldi turizmus profitálhat, hiszen soha nem volt még ilyen magas az év elején a nyári előfoglalás – tette hozzá Szigetvári József. A külföldi utazást tervezők körében egyértelműen Horvátország a legnépszerűbb, minden negyedik válaszadó déli szomszédunkat nevezte meg célpontként. A horvát tengerpart közkedveltségét egyedül a Balaton képes felülmúlni: a Szallas.hu kutatásában részt vevők kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ha nyáron vízpartra vágyik, akkor szívesebben utazik a Balatonra, mint a horvát tengerhez. Március elején 70 százalékkal több előfoglalás érkezett Horvátországba, illetve 60 százalékkal több a Balaton környéki településekre 2015 hasonló időszakához képest, a foglalások számát tekintve viszont egyértelműen a „magyar tenger” vezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.