BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Suzuki és Honda is belebukott a botrányba

Belebukott a fogyasztási adatok meghamisítási botrányába Oszamu Suzuki, a Suzuki Motors elnök-vezérigazgatója, aki szerdán lemondott vezérigazgató tisztéről, igaz elnökként még szolgálni szeretné a negyedik legnagyobb japán autógyártót. Távozik a cégtől Oszamu Honda alelnök is, ő nyugdíjazását kérte – jelentette a CNBC. Lemondásukat a Suzuki június 29.-ei közgyűlésének  jóvá kell hagynia, az utódlásukról is akkor születhet döntés. Lemondásuk pár nappal azután történt, hogy a japán hatóságok házkutatást tartottak a Suzuki tokiói központjában, a nyomozók a tesztelési botránnyal kapcsolatos dokumentumokat kerestek. Az ügy előzménye, hogy néhány hete kiderült: a Suzuki a japán piacra gyártott, 660 köbcentisnél kisebb motorral szerelt kisautóit a szabványoktól eltérően tesztelte, a kapott fogyasztási adatok ezért megtévesztőek lehettek. A Suzuki bocsánatot kért, de tagadta a szándékosságot és együttműködést ígért a nyomozás során.

Hangsúlyozták, hogy nem tévesztették meg a vásárlóikat, mivel az „alternatív” tesztelési módszerrel nyert adatok közel azonosak szabványos módszerrel kapottakkal. A japán közlekedési tárca a másfél hónapja a Mitsubishinél feltárt csalássorozat kapcsán rendelte el, hogy valamennyi gyártó visszamenőleg ellenőrizze, szinkronban vannak-e egymással a fogyasztási adatokról kiadott hivatalos tanúsítványaik és a valós mérési eredmények. A határidő lejárta előtt jelezte érintettségét a Suzuki, s helyet foglalt a Mitsubishi mellett a manipulátorok szégyenpadján. A Toyota, a Nissan, a Mazda, a Honda, a Daihatsu és a Subaru belső ellenőrzései nem mutattak ki eltéréseket. A Mitsubishinél 600 ezernél is több autó adatait hamisították meg, közte a Nissannak bérszerződéssel gyártott modellekét is. A cégnél 1991 óta manipulálták az adatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.