BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Michelin-csillag utcai szakácsnak - csillagos tál négyszázért

A sor önmagában látványosság lett Szingapúr legnagyobb utcaiárus-központjában, a Chinatown Complexben, miután a nem túl titokzatos nevű Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle „étterem” Michelin-csillagot kapott. Az útikalauz ugyan fennen hirdette eddig is, hogy bírálóinak csak és kizárólag az étel minősége számít, és mit sem törődnek a felszolgálás eleganciájával, ám utcai árus most először kerül fel a kitérőként is ajánlott kategóriába. A leírás szerint sor korábban is volt, ám miután a guide a kantoni szójaszószos csirkét, valamint a BBQ-sertést különösen ajánlotta, az érdeklődés óriási lett.

A Guardian beszámolója szerint a Michelin-csillagos bódé a felismerhetetlenségig jelentéktelen, megfelel a szingapúri szabványoknak: a neonokkal és a horgokon lógó csirkékkel pont ugyanúgy néz ki, ahogyan a többi szerte az országban. Egy tányér szójaszószos csirke rizzsel két szingapúri dollárba (alig valamivel több, mint 400 forintba) kerül. Ez feleannyi, mint amennyit a McDonald’s a Big Macért kér (szimplán és nem menüben).

A Michelin két utcai szakácsnak adományozott csillagot a szingapúri kiadás elindításával: Chan Hon Meng, a Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle tulajdonos-vezetője mellett a húsgolyót és tésztát árusító Tang Chay Seng nyerte el még a címet. Nincs idő azonban a dicsőségben sütkérezni. Chan Hon Meng azt mondta a Guardian riporterének, azt hitte, viccelnek vele, amikor meghívást kapott a Michelin Guide gálavacsorájára, de azóta se nagyon változtatott semmin. Napi 17 órát dolgozik a szűk konyhában, hogy 180 csirkét eladjon. Ez harminccal több, mint amennyit a díj nyilvánosságra hozatala előtt értékesített. Az üzletben rajta kívül ketten dolgoznak, ők a rizs készítésével, a húsok pörkölésével vannak elfoglalva.

Azoknak azonban, akik most meg akarnák kóstolni a különleges csirkét, egyre nagyobb türelemre és kitartásra lesz szükségük: a bódé ugyanis addig szolgálja ki vendégeit, amíg van mivel, és bizony gyorsan elfogy a napi adag.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.