BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömeges leépítések a techcégeknél

Az elmúlt néhány hónapban feltűnően sok, nagyszámú dolgozót érintő létszámcsökkentést jelentettek be a technológiai szektor meghatározó szereplői. Dolgozói ötödét küldheti el a Cisco Systems.

Hatalmas leépítésre készül a Cisco Systems: a CRN technológiai portál információi szerint 9 és 14 ezer között lehet azok száma, akiket érinthet a lépés, vagyis a legrosszabb forgatókönyv szerint a vállalatnál dolgozók mintegy ötödét. A Cisco az előző üzleti negyedéve végén, áprilisban 73 ezer embert foglalkoztatott. A hírt egyelőre nem erősítették meg, de a CRN úgy tudja, hogy néhány héten belül hivatalosan is bejelenthetik a döntést. Azt nem tudni, mely részlegeket és érdekeltségeket érinti majd leginkább a leépítés. A CRN azzal hozza összefüggésbe döntését, hogy a társaság jelentős átszervezésen megy át, amelynek célja, hogy a hardverek helyett a szoftvergyártás kerüljön a középpontba. A Ciscónál egyébként nem szokatlan, hogy az üzleti éve júliusi zárásához, illetve az adatok nyilvánosságra hozásához időzíti az elbocsátásokat. Legutóbb 2014 augusztusában számoltak be hasonló tervekről, akkor 6 ezer munkahelyet szüntettek meg. Egy évvel korábban 4 ezer, míg 2012-ben 1300 állás felszámolásáról érkezett hír. Az eddigi legnagyobb leépítést 2011 júliusában hozta nyilvánosságra a vállalat, akkor 6500 munkavállaló elküldéséről volt szó.

Az elmúlt néhány hónapban feltűnően sok, nagyszámú dolgozót érintő létszámcsökkentést jelentettek be a technológiai szektor meghatározó szereplői. Ezek hátterében főként a változó piaci környezethez való alkalmazkodás áll. Ez történik például az Intelnél is, amely áprilisban jelentette be, hogy 12 ezer munkahelyet szüntet meg. A világ legnagyobb csipgyártója uralja a személyi számítógépek piacát, az okostelefon-forradalommal azonban nem igazán tudott mit kezdeni, a mobilokba más gyártók csipkészletei kerülnek. Ezen változtatnának az új stratégiával, amelynek része a karcsúsítás is. A világ egykor legnagyobb PC-gyártója, a Hewlett-Packard a múlt év végén két cégre vált szét, a változás előkészítéseként még tavaly augusztusban jelentettek be egy óriási, 55 ezer fős létszámcsökkentést. Gőzerővel dolgoznak az átszervezésen az IBM-nél is, a társaság ma már nem a szervereivel és egyéb hardvereszközeivel hívja fel magára a figyelmet, hanem sokkal inkább szoftvereivel, szolgáltatásaival, valamint a mesterséges intelligencia kutatásában és alkalmazásában elért eredményeivel. Az átalakulás ott is áldozatokkal jár: májusban érkezett a hír, hogy folytatódnak az elbocsátások, amelyek összesen 14 ezer embert érinthetnek. A Microsoft a Nokia mobiltelefon-gyártó részlegének megvásárlása miatt kényszerül hatalmas leépítésekre. A cég 2014 júliusában 18 ezer, egy évvel később további 7800, idén májusban 1850, júliusban pedig újabb 2850 alkalmazott elküldését jelentette be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.