BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétezer cég juthat hozzá a kölcsönhöz

Mintegy kétezer hazai kis- és középvállalkozást segíthet az az új megállapodás, amely az Európai Beruházási Alap (EIF), valamint az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) között született. A program révén 50 milliárd forint összegű, garanciával megtámogatott pénzügyi forrást bocsáthatnak akár kétezer magyarországi kisvállalkozás rendelkezésére, elsősorban a mezőgazdaság területén. A kezdeményezés egy COSME-program keretében juttatna forrást a legkisebb agrárszereplőknek, a garanciát az Európai Beruházási Alap terhére vállalnák. A hazai garantőr szereplő pedig az AVHGA lenne. A forrást és a konkrét terméket a programba beszálló bankok adnák, a garancia pedig arra ösztönözné a pénzintézeteket, hogy bátrabban döntsenek a hitelkérelemről.

Az uniós kezdeményezés célja, hogy forráshoz juttassa azokat a kis- és középvállalkozásokat, amelyek aránylag kevés fedezettel rendelkeznek, és emiatt nehezen tudnak forráshoz jutni – mondta lapunknak Hollósi Dávid. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője kifejtette: az Európai Beruházási Alap (EIF) részéről nem ez az első ilyen kezdeményezés, üdvözöljük, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány bevonásával ezúttal kiemelt figyelem irányul a mezőgazdasági szereplőkre. „Bízunk abban, hogy az őstermelői kör is részt vehet majd a programban” – tette hozzá a szakember.

Hollósi Dávid szerint üdvözlendő minden olyan lépés, amely képes a hiteléletbe bevonni olyan kisebb agrárszereplőket, amelyek hagyományosan nem képezik a bankok tipikus ügyfélkörét. Az Agrár Kompetencia Központ vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: félreértés, hogy a forrást az Európai Beruházási Alap (EIF) vagy az EU adja. „A konstrukcióban a forrást a bankok adják, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) garanciát, az Európai Beruházási Alap (EIF) pedig viszontgaranciát nyújt, és ezzel segítik a pénzintézetek hitelnyújtási hajlandóságát” – mondta el Hollósi Dávid.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.