BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BKK kapacitást növel szombat éjszakára

Hosszas várakozásra készüljenek azok, akik szilveszterkor taxival szeretnének utazni, előfordulhat, hogy reménytelen lesz a várakozás, ilyenkor célszerűbb a tömegközlekedést választani.

Szilveszterkor és karácsonykor a világ összes taxija kevés lenne Budapesten – mondja Tamás Miklós, a City Taxi elnöke. Az autók száma viszont véges, ráadásul a sofőrök elfoglaltsága, munkarendje miatt nem is lehet mind az ötezer autót egy időben bevetni. Aki tehát az év utolsó napján taxival akar buliba vagy hazamenni, annak érdemes időben autót rendelni, és a szokásosnál jóval hosszabb várakozásra is fel kell készülnie. Aki türelmes és kitartó lesz, és nem az utolsó pillanatban rendel taxit, azt ki tudják szolgálni a társaságok – mondta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Tamás Miklós ehhez hozzátette: ha nem veszik fel, nem érdemes letenni a telefont, majd percek múlva újra végighívogatni a különböző társaságokat, mert ilyenkor ismét a sor végére kerül az új telefonáló. Aki viszont türelmesen várakozik, ha lassan is, de előrébb jut.

A City Taxi 850 autós járműparkjából karácsony három napjában – 24 órás szolgálatban – 500-600 autója lehetett egy időben az utakon. Karácsonykor 20-30 százalékkal több megrendelése volt a taxis cégnek, mint egy átlagos napon. Cziraki Dániel, a Taxify operatív vezetője is úgy érzékelte: az idei karácsony előtti időszak kifejezetten erős volt a fővárosi taxis piacon, a Taxify okostaxi-társaságnál novemberhez képes 30 százalékos növekedést hozott a december első három hete. Ennek egyik oka, hogy nagyon sok turista utazott Budapestre az ünnepek előtt és alatt. Másrészről az ünnepi bevásárlások során is rengetegen választották a taxit, hogy a karácsonyi csúcsban megkíméljék magukat a dugóktól és a parkolóhely-kereséstől. Ha napszakokra lebontva nézzük, a Taxify-nál a munkába igyekvők miatt egyrészt a reggeli órák voltak kiemelten forgalmasak, másrészt a kora esti időszakban pörgött fel a forgalom a karácsonyi vásárlók és a hazafelé igyekvők miatt. Az esti csúcs sokszor egészen hajnalig kitartott a bulik, karácsonyi céges rendezvények miatt.

A Taxify is fokozottan készül az év utolsó napján várható kiugró forgalomra, külön a szilveszterre szóló bónuszrendszert is kidolgoztak, hogy még motiváltabbak és sikeresebbek legyenek a sofőrjeik. Mivel a legforgalmasabb időszakokban a fővárosban a Taxify becslései szerint 20, de akár 40 százalékkal is kevesebb taxi közlekedhet annál, amennyire igény van, sokan lesznek, akik nagyon nehezen vagy akár egyáltalán tudnak majd szilveszterkor taxit találni – tette hozzá Cziraki.

Aki el is éri valamelyik taxis diszpécserszolgálatot, annak is fel kell készülnie arra, hogy a szokásosnál többet kell várni a kocsira, 5-10 perc helyett akár 25-30 percet is – mondja Metál. Karácsonykor is ez volt a helyzet, a City Taxinál többször előfordult, hogy képtelenek voltak kiszolgálni az igényeket, ami alapállásban nem jellemző – emelte ki Tamás Miklós, aki szilveszterkor is hasonló tolongásra számít. A megnövekedett forgalom persze a taxisok pénztárcáját is vastagítja. Bevételi szempontból az utolsó negyedév kimagaslóan jó szokott lenni, az első negyedév azonban hagyományosan gyenge az ágazatban.

Akik megunják a várakozást, választhatják a közösségi közlekedést is. Budapesten december 31-én, szilvesztereste nagyobb kapacitással és sűrűbben közlekednek az éjszakai járatok – közölte a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. Egész éjjel jár például a 4-es és a 6-os villamos, és a 60-as villamos, azaz a fogaskerekű is negyedóránként indul a hajnali órákig. Az éjszakai vonalakon – néhány kivétellel – sűrűbben induló vagy nagyobb befogadóképességű buszok közlekednek, és több járat meghosszabbított üzemidővel közlekedik.

A két ünnep között pangás van

Karácsony és szilveszter között fürtökben állnak a kocsik a drosztokon. Az emberek többsége szabadságon van, harmatgyenge a forgalom – mondja Tamás Miklós. Ilyenkor saját autóval és tömegközlekedéssel is kevesebben utaznak, kiürül a főváros. Ez egyébként nem egyedi eset, minden évben hasonlóan alakul decemberben a taxis forgalom.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.