BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bőség zavarával küzdhetnek azok, akik okostelefonnal lepnék meg szeretteiket

A bőség zavarával küzdhetnek azok, akik okostelefonnal lepnék meg szeretteiket: a prémiumkategóriás készülékekből egyre szélesebb a választék

A nagy teljesítmény, a tűéles képet és rengeteg színt megjelenítő kijelző, a biztonsági megoldások már alapszintű elvárásnak számítanak a prémiumkategóriás, de egyre inkább a közepes árszínvonalat képviselő okostelefonoknál is. Idén az is megfigyelhető volt, hogy a gyártók kiemelt figyelmet fordítottak a fényképezési képességek erősítésére, és többen is dupla kamerás megoldással próbálkoznak. A választék rendkívül széles a csúcskategóriás készülékek esetében is, ennek megfelelően nincsenek könnyű helyzetben azok, akik úgy tervezik, hogy egy nagyobb tudású mobiltelefonnal lepik meg szeretteiket karácsony alkalmából.

A harmadik negyedévben még a világ legnagyobb okostelefon-gyártójának számított a Samsung, és bár a Galaxy Note 7 kudarca alaposan megtépázta a cég hírnevét, az év elején bemutatott Galaxy S7 és S7 Edge az elmúlt hónapokban bizonyított, a tesztek és a felhasználói visszajelzések is pozitívak voltak. Azt is el kell ismerni, hogy az egy generációval korábban már megjelent, oldalra lenyúló kijelzővel esztétikailag is új szintre sikerült lépnie a koreai cégnek. Persze a por- és vízállósági védelem, a visszakerült microSD foglalat, a 3600 milliamperórás akkumulátor, az 5,5 hüvelykes, Super AMOLED kijelző is vonzóvá teszi az eszközt.

A piacvezetők az idén, úgy tűnik, nagy figyelmet fordítottak a környezeti hatásokkal szembeni ellenállásra is, hiszen az Apple ebben az évben piacra dobott, prémiumszegmenst képviselő eszközei, az iPhone 7 és iPhone 7 Plus is por- és vízállóak. Az utóbbi készülék további érdekessége, hogy ennél vetette be az amerikai társaság a dupla kamerarendszert. Persze az iPhone 7-nél is odafigyeltek a fényképezésre, az előlapi kamera 7 megapixeles, ami gyönyörű szelfik készítését teszi lehetővé. A hátoldali kamera 12 megapixeles, ami nem számít igazán kiugrónak, viszont a rekesz f/1.8-as érzékenységű, ami alkalmassá teszi az eszközt arra is, hogy gyenge fényviszonyok mellett is jó képeket készítsen.


A fényképezés már az elmúlt évben is az egyik leginkább kiszolgált felhasználói igény volt az okostelefon-piacon, azonban idén a gyártók igyekeztek még egy szintet ugrani. Az Apple nem az egyetlen olyan cég volt a szegmens meghatározó szereplői közül, amely kétkamerás eszközzel lepte meg a piacot. A trend reneszánszát a Huawei indította el a P9-cel még az év első felében, és a vállalat az év végére tartogatott nagy meglepetésénél, a Mate 9-nél is bevetette a dupla Leica szenzorokat a telefon hátoldalán. Az itthon december eleje óta kapható készülék monokróm szenzora 20 megapixeles felbontásra képes, míg a színes (RGB) 12 megapixelesre. Emellett villámgyors autofókuszt és számos, a fényképezést támogató egyéb funkciót is kínál a készülék, amit 5,9 hüvelykes, Full HD kijelzővel láttak el, no meg a Huawei legújabb, Kirin 960-as processzorával.

Szeptember közepétől kapható nálunk a Sony Xperia sorozatának legújabb prémiumkészüléke, az XZ, amelybe a vállalat eddigi legfejlettebb okostelefonos kamerája került. A számok önmagukban is megdöbbentők, hogy a hátoldalon található elsődleges szenzor 23 megapixeles, mindehhez tripla érzékelőtechnológia és öttengelyes képstabilizálás párosul, és mindössze 0,6 másodperc alatt képes készenlétből felvételi módba váltani. A nagy látószögű objektívvel felszerelt, 13 megapixeles előlapi kamera pedig a csoportszelfiknél jelenthet jó megoldást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.