BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomjaira hullhat a Toshiba

Felfüggesztették szerdán a Toshiba részvényeivel való kereskedést a tokiói börzén, miután az árfolyam 20 százalékot esett arra a hírre, hogy a japán ipari konglomerátum amerikai nukleáris energetikai üzletágánál dollármilliárdos értékleírások várhatók.

Kedden, a hírt bejelentő sajtótájékoztatót követően már 12 százalékot gyengült az árfolyam, de a bizonytalanságnak csak akkor lehet vége, ha a cég vezetése tisztázza, mekkora veszteséggel kénytelenek szembenézni. Erre azonban februárig kell várni. A részvényesek attól tartanak, hogy a befektetésük elértéktelenedik, mivel a cég saját tőkéje negatívba fordulhat, ha a leírás mértéke meghaladja a 3,1 milliárd dollárt. Márpedig tavaly már volt egy 2,3 milliárd dolláros leírás, és a Toshiba máig nyögi a tavaly feltárt mérleghamisítási botrány anyagi és erkölcsi terheit. Ez 1,3 milliárd dolláros kárt okozott és megbukott a menedzsment.

Úgy tűnt, hogy Cunakava Szatosi vezérigazgató irányításával lassan rendbe jönnek a dolgok, a jövő márciussal záruló évre már szolid nyereséget is terveztek. A The Wall Street Journalnek nyilatkozó elemzők szerint a mostani ügy megtörheti ezt a folyamatot. A felelősöket a Toshibához tartozó amerikai Westinghouse-nál kell keresni, e cég jelenleg két atomerőművet is épít az Egyesült Államokban. A Westinghouse e két nagyberuházáson dolgozó alvállalkozóját vette meg januárban 229 millió dollárért, de mint mára kiderült, a CB&I Stone & Webster átvállalt egyéb kötelezettségei alaposan megdobják a végszámlát. A Westinghouse az üzlet megkötése után nem sokkal már be is perelte az eladót, a Chicago Bridge & Iront. Egyébként a Toshiba már magával a Westinghouse megvásárlásával is rossz lóra tett: a cégért 5,4 milliárd dollárt fizetett 2006-ban, s ebből írta le tavaly az említett 2,3 milliárd dollárt.

A sok leírás miatt a Toshiba tőzsdei jelenléte is veszélybe került. A cég figyelőlistán van a tokiói börzén, ahonnan a helyi szabályok szerint ki kell vezetni annak a cégnek a részvényeit, amelynek az üzleti év végén negatív a saját tőkéje, és egy éven belül nem tudja rendezni helyzetét. Cunakava már jelezte, hogy felvették a kapcsolatot a hitelező bankokkal, hogy támogatásukkal túlléphessenek a nehézségeken. Szóba jöhet még ilyenkor egyes üzletágak, vagyonelemek értékesítése is. Jelen helyzetben az is jól jönne a cégnek, ha nem kellene befizetnie a 2012-ben feltárt uniós tévé- és monitorképcső-kartell-ügyben rá – a Panasonickal és az MTPD-vel közösen – kiszabott 82 millió eurós bírság arányos részét. Erről január 18-án születik jogerős ítélet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.