BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladja leányát a Magyar Telekom

A Magyar Telekom eladja a montenegrói Crnogorski Telekomban meglévő részesedését. A piac jól fogadta a hírt, amelynek nyomán némileg módosultak az idei évi célkitűzések is

Eladja a montenegrói Crnogorski Telekomban meglévő, 76,53 százalékos részesedését a Magyar Telekom a horvát Hrvatski Telekomnak – jelentette be a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A pakettért a horvát társaság 123,5 millió eurót – hozzávetőlegesen 38,1 milliárd forintot – fizet, és várhatóan már e hónap végéig le is zárul a tranzakció. A montenegrói cég „családon belül” marad, a Hrvatski Telekomnak ugyanis a Magyar Telekomhoz hasonlóan szintén a Deutsche Telekom a többségi tulajdonosa.

Az eladást követően a Magyar Telekom-csoport konszolidált kimutatásaiban már nem szerepelnek majd a montenegrói eredmények, ennek megfelelően a cég módosította a korábban nyilvánosságra hozott idei célkitűzéseit is. Így például a társaság 2017 egészére vonatkozóan 560-570 milliárd forintos bevétellel számol a korábban becsült 585-595 milliárd helyett, az EBITDA – adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti – eredményre vonatkozó várakozás pedig 181-185 milliárd forintra csökkent a korábbi 189-193 milliárdról. A beruházási költések is nagyobb mértékben csökkenhetnek a korábban becsültnél: 15 százalék lehet a visszaesés az eddig várt 10 százalékkal szemben. A Magyar Telekom várakozásai szerint a tranzakció hozzájárul a nettó adósságráta – a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya – csökkenő trendjének gyorsításához is, hiszen az így 2017. március végére elérheti a társaság osztalékpolitikája által kitűzött 30–40 százalékos céltartományt. (A nettó adósságráta 2016. szeptember 30-án 41,6 százalék volt.) A 2017 utáni osztalék mértékére még nem adott előrejelzést a vállalat, a 2016-os üzleti év után pedig már korábban részvényenként 25 forintot határoztak meg.

A részesedés átruházása összhangban áll a Magyar Telekom megújult céljával, amely a magyarországi működést helyezi előtérbe – áll a társaság közleményhez fűzött indoklásában. A vállalat mindent megtesz azért, hogy megerősítse mobilpiaci pozícióját, és szélesítse az infokommunikációs-technológiai (ICT) szolgáltatásait. Emellett igyekszik folytatni a vezetékes hálózati beruházásait, és növelni a nagy sebességű internethálózattal már ellátott területeken a penetrációt.

A Crnogorski Telekom-részesedés eladása nem érinti drámaian a Magyar Telekom-csoport működését, hiszen a montenegrói társaság 2016 első kilenc hónapjában 7,39 milliárd forintnyi EBITDA eredményt ért el, ez nem egészen 5 százaléka a csoportszintű nyereségnek. A magyar cégcsoport legutóbbi gyorsjelentése szerint a montenegrói cégnek szeptember végén 368,6 ezer mobiltelefonos ügyfele volt – ezek 48,6 százaléka előfizetéses –, 136,8 ezer vezetékes, 88,8 ezer internetes és 60,2 ezer televíziós előfizető mellett. A befektetők kedvezően fogadták a részesedés eladásának hírét: a nagypapírok közül a Magyar Telekom volt a nap nyertese, a hír után azonnal 2 százalékot emelkedett az árfolyama.

Új vezérigazgató-helyettes

A Magyar Telekom lakossági szolgáltatásokért felelős új vezérigazgató-helyettese 2017. január 11-től Rékasi Tibor, aki egyúttal a T-Systems Magyarország Zrt. újonnan létrehozott igazgatóságának elnöke lesz – közölte a társaság. Gyenes András eddigi vezérigazgató-helyettes január 10-i hatállyal távozik a vállalattól. A vállalat bejelentése szerint mától Kaszás Zoltán a T-Systems Magyarország Zrt. ideiglenesen megbízott vezérigazgatója.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.