BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feladta a küzdelmet az American Apparel

Nem jött be hosszú távon a Made in USA stratégia az American Apparel (AA) számára. A hazai alapanyagokból, hazai dizájnnal és gyártásban készült divatos ruházati termékek gyártója mind a 110 üzletét bezárja április végég, 3400 állást felszámolva ezzel. A cégnek összesen 4700 alkalmazottja volt, a többiek döntően a Los Angeles-i gyárban dolgoztak – eddig. Sorsukról egyelőre nem tudni biztosat, de a legvalószínűbb, hogy új állás után nézhetnek.

Ezt erősítette meg a Reutersnek Garry Bell, a kanadai Gildan Activewear szóvivője, aki szerint az itteni gyártás gazdaságilag fenntarthatatlan, és cége garantált veszteségforrást nem vesz a nyakába. A Gildan egyébként gyártat az USA-ban, de termékeinek zöme karibi, latin-amerikai és bangladesi üzemekből származik. A kanadai cég képben van, hiszen győztesen került ki az AA eszközeire és szellemi termékeire kiírt múlt heti árverésen, amelyen 88 millió dolláros ajánlatával megelőzte az Amazon.com-ot, a Forever 21-t és az Authentic Brands Groupot. A márkanevet tehát viszi a Gildan, és azt is, ami számára igazi érték lehet: az észak-amerikai viszonteladói hálózatot. Az egyezség értelmében a „régi” American Apparel száz napig árulhatja termékeit, utána be kell zárnia üzleteit.

Az AA tavaly novemberben folyamodott másodjára csődvédelemért, az első esetben, 2015 októberében még sikerült megállapodnia a hitelezőkkel. A helyzet azóta reménytelenné vált, s a főleg a fiatalok körében népszerű cégnél gyakorlatilag már végkiárusítás folyik. A fénykorában még évi 600 millió dolláros forgalmat lebonyolító céget a szabadszájúságáról és extravagáns viselkedéséről ismert Dov Charney alapította 1989-ben, és ő vezette egészen 2014-ig, amikor is kirúgták. Azóta perek sorát indította, de mindet elvesztette, így nem kapta vissza a vállalatát, amely megállíthatatlanul menetelt a vég felé. Ezzel szemben Charney most egy ruhaipari startup alapításával és menedzselésével próbálja újraépíteni azt, ami romba dőlt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.