BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különleges újításokat várnak idén az Apple-től

Igazi nagy dobást várnak idén az Apple-től az iPhone tizedik születésnapjának megünneplésére, de előfordulhat, hogy nem az új okostelefon lesz majd a cég legnagyobb meglepetése.

Különleges év az idei az Apple számára, hiszen tíz éve mutatták be a mobilszektort alapjaiban átformáló első iPhone-t, és a felhasználók, valamint a piac is azt várja a társaságtól, hogy igazi meglepetésekkel rukkol majd elő a nevezetes alkalomból. Ez persze nemcsak az okostelefon-szegmensre vonatkozhat, de ezen a területen különösen fontos lenne, hogy valami nagy dobással lépjenek elő, mivel az iPhone-eladások az utóbbi időben nem úgy alakultak, ahogyan remélték: a tavaly szeptemberben zárult üzleti negyedévben például csökkent az értékesítés.

Ez azért lehet rendkívül fájdalmas a cég számára, mert a bevételeinek közel kétharmadát az okosmobilok adják. Míg 2007-ben az év elején, január 9-én mutatták be az iPhone-t, az elmúlt években változtattak a gyakorlaton, és ennek megfelelően valószínűleg az idén is egészen szeptemberig kell majd várni az Apple új telefonjára. A jubileumi év azonban a korábbiaknál is mozgalmasabbnak ígérkezik, és már most rengeteg hír és találgatás jelent meg arról, hogy milyen lehet az új készülék.

A bizonytalanság óriási, amit az is mutat, hogy egyelőre még az sem egyértelmű, milyen névvel dobják majd piacra az idén érkező eszközt. Ha a korábbi gyakorlatot követnék, akkor a tavaly bemutatott iPhone 7 után az iPhone 7s jönne, de pont az évforduló miatt sokan azt valószínűsítik, hogy egy újabb sorszám jön, vagyis iPhone 8-nak hívják majd az eszközt.

Sőt, több technológiai portálon is megjelent az elmúlt hetekben az a lehetőség, hogy szakítanak a sorszámokkal, és iPhone Pro lesz a telefon neve.

Az előzetes hírek alapján nagy a valószínűsége, hogy eltűnik a készülékről a Home gomb. Emellett – sok beszámoló szerint – ívelt OLED-kijelzőt kapnak az új iPhone-ok. A képernyő alá beépített ujjlenyomat-olvasóra lehet számítani, illetve egy többszenzoros kamerára. Az idén bemutatott iPhone 7 Plusnál már megismerhettük az Apple kétkamerás megoldását, amely a beszámolók szerint sokat javított a készülék fényképezési képességein. A hírek szerint az iPhone 8 vezeték nélkül is tölthető lesz.

 

Bár valószínűleg az új okostelefon lesz az igazi nagy dobás idén az Apple-nél, úgy hírlik, más különleges projekten is dolgozik a cég. A Bloomberg úgy tudja, hogy a viselhető okoseszközök piacán erősítenének, ám ezúttal egy kissé kockázatosabb terepen próbálkoznak. A társaság az Apple Watchhoz komoly reményeket fűzött, és az okosóra a megjelenését követően gyorsan a szegmens egyik meghatározó készüléke lett, de a jelek szerint a fogyasztók inkább az egyszerűbb, „célszerszámként” funkcionáló, egészségmegőrzéshez, sportoláshoz használható okoskarkötőket kedvelték meg.

A hírügynökség szerint az Apple a viselhető okoseszközök forradalmát egy okosszemüveggel folytatná. Ezt természetesen nem erősítették meg, de az tény, hogy a technológiai szektor meghatározó szereplői már mind jelezték érdeklődésüket a virtuális- vagy a kiterjesztettvalóság- (VR és AR) megoldások iránt. Egy okosszemüveg az utóbbi területen lehet izgalmas fejlesztés, és korábban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is jelezte, hogy eddig is jelentős befektetéseket hajtottak végre a technológiai fejlesztésbe, és ezt a jövőben is folytatják.

A Google Glass bukása, valamint a Microsoft által fejlesztett HoloLens elhúzódó bevezetése ugyanakkor azt mutatja, hogy egyelőre nagy kihívást jelent még a legnagyobb erőforrásokkal rendelkező vállalkozások számára is életképes AR-megoldások kifejlesztése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.