BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Megfázott” néhány erőmű a nagy hidegben

Sorra hibásodnak meg a nagy hidegben a hazai erőművek, ám ideiglenes kiesésük az ország energiaellátásában nem okoz zavart.

Hétfőn tüzelőanyag-hiány és „ecolyukadás” miatt nem termelt a Mátrai Erőmű III-as és IV-es, lignit-biomassza tüzelésű blokkja, vasárnap pedig a szintén lignit-biomasszás I-es blokk sem, a hűtőrendszer hibája miatt. Nem működik a Dunamenti Erőmű G3-as szénhidrogén-üzemű egysége sem, a társaságtól kapott válasz szerint azért, mert a blokk gőzturbináján olyan hibák keletkeztek a rendkívüli hideg miatt, amelyeket azonnal el kellett hárítani.

Pénteken a Bakonyi Erőmű egyik gázüzemű blokkjának a gázszelepe is felmondta a szolgálatot a Mavir adatai alapján. Néhány hetes kényszerpihenőn van továbbá az ország legnagyobb hatásfokú gázüzemű erőműve, a 433 megawattos gönyűi létesítmény is, amelynek – a társaságtól kapott tájékoztatás szerint – megkezdődött első nagy karbantartása. Fennállása óta 2016-ban volt a legmagasabb a Gönyűi Erőmű kihasználtsága, és 2017 is jó évnek ígérkezik számára.

A felsoroltakhoz hasonló műszaki zavarok máskor is előfordulnak. A mostaniak összességében kisebb súlyúak, még a tervezett leállással együtt is, de persze az érintett erőműtársaságnak gondot okoznak. Tegnap a Mátra munkára fogható teljesítményéből 464 megawattnyi esett ki, vasárnap – hétvégeken alacsonyabb az ország áramigénye – 100 megawattal több. A Dunamentinél a G3-as blokk kiesését pótolták a tartalékként beindított G1-es és GT2-es egységek. A Bakonyinál 58 megawattal kevesebb volt a hadra fogható kapacitás.

Viszonylag ritka, hogy minden hazai erőművi blokk egyszerre és teljes gőzzel termeljen. Működésüket pillanatnyi műszaki állapotukon túl piaci szempontok, a tervezett karbantartások és a rendszerirányító társaság utasításai is befolyásolják. A Mavir Zrt. adatai szerint hétfőn déltájban a magyarországi áramtermelés közel felét a Paksi Atomerőmű adta (mint máskor is), a Mátra termelése reggel óta kissé emelkedett. Ez az erőmű a gázüzemű létesítményekkel, valamint a megújulókkal együtt adott kicsit több villamos energiát, mint Paks.

A lignit Magyarország energiastratégiája szerint hosszú távú tartalék. Előnye, hogy nagy mennyiségben áll rendelkezésre, és import váltható ki vele. Új lignitblokk azonban már csak az úgynevezett tisztaszén-technológiával épülhet, feltéve, ha megoldható az áramtermeléskor keletkező szén-dioxid tárolása is. Az említett eljárással világszerte folynak kísérleti projektek, de ezek még nem piacképesek. Így továbbra is a szén- és a lignitalapú áramtermelés károsítja leginkább a környezetet.

Ez húzódik meg amögött is, hogy Németország illetékes minisztériumának egy minapi jelentésében az írják, hogy az ország klímavállalásának elérése érdekében 2030-ra leállítják a szénerőműveiknek több mint a felét. A Greenfo szerint a lépés kilowattóránként 0,2 centjükbe kerül majd a németeknek. Az ítélet a negyvenéves és annál öregebb lignit- és szénerőművekre vonatkozik, vagyis a lignitesek 55, a szenesek 60 százalékára.

Azt is tervezik, hogy megnövelik a tonnánkénti szén-dioxid-kibocsátás árát 10 euró­val, esetleg csökkentik a szén- és a ligniterőművek működési idejét. Ám – hívja fel a figyelmet a Greenfo – ha a németek ilyen ütemezésben szorítják ki a lignit- és szénerőműveiket, akkor az ország exportőrből könnyen importőrré válhat, hiszen néhány év múlva az atomerőműveiket is be kell zárniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.