Most debütál a rendezvénysorozat nyitányaként az International Furmint Day, amely ezentúl minden évben február 1-jén népszerűsíti a furmintot, nemcsak Magyarországon, hanem a világban is. A több nyelvű www.furmintday.com honlap mellett a Facebookon magyar és angol nyelven is követhető és olvasható lesz minden hír és érdekesség, amely a szőlőfajtával kapcsolatos - számolt be az MTI-nek a Furmint Februárt elindító Kézdy Dániel.
A szakember elmondása szerint a hónap folyamán öt nagy rendezvényt szentelnek a furmintnak, ehhez mintegy száz kisebb borkóstoló, borvacsora társul, a Furmint Februárhoz különleges menüsorokkal, akciókkal csatlakozó éttermek, borbárok, borszaküzletek száma pedig idén már több százra tehető.
A furmintot érdemes jobban megismerni, mert olyan kincsről van szó, amely a nemzetközi mezőnyben és a csúcsgasztronómiában is megállja a helyét - hangsúlyozta Kézdy Dániel.
Mint emlékeztetett, a legfontosabb magyar borvidék, Tokaj fő fajtája furmint, amely egyben a tokaji aszú alappillére is. A fajta Somlón is kiemelt szerepet játszik, és egyre több borvidék lát fantáziát benne: a furminttelepítések nagysága az utóbbi években egyértelműen nő, ráadásul akik ezt a fajtát választják, azok jellemzően a legjobb területeiken telepítik, hogy prémium bort készíthessenek belőle - közölte.
Néhányan a furmint mint márka erősödésétől az aszút féltik, a szakember azonban emlékeztetett: a természetes édes borok fogyasztása világszinten is mélypontra jutott, és amíg a komoly száraz furmintokat szinte minden évjáratban el lehet készíteni, az aszú sokkal kiszolgáltatottabb az időjárásnak.
A nemzetközi szakértők szerint a furmintban minden megtalálható, ami a legjobb fajtákra jellemző: gyümölcsös, de komoly borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetőséget garantálja. A világ csúcsborai között az is fontos szempont, hogy egy fajta jól közvetítse a termőhely sajátosságait, a furmint pedig ebből a szempontból is kiemelkedő - mutatott rá Kézdy Dániel.
Az persze könnyen lehet, hogy öt-tíz év múlva arról fogunk beszélni, hogy a tokaji vagy a magyar fehér csúcscuvée-be kerül-e más fajta a furmint mellé, például hárslevelű vagy olaszrizling. Ahhoz azonban, hogy ide eljussunk, nagyon jól meg kell ismerni a fajtákat, majd azokon keresztül a termőterületeket, és jelenleg a furmint tart ott, hogy ezt a világnak prémium minőségben megmutassuk - fűzte hozzá.
A csütörtöki Furmint Február nagykóstolón, a Vajdahunyadvárban 94 pincészet 180 furmintja nyújt összképet a fajtáról. A kiállítók nagy része Tokajt képviseli, de kóstolhatók somlói, egri, balatoni, mátrai, alföldi furmintok, és a határon túlról: a Szeremségből, a Garam-mentéről és a Tokaji Borvidék szlovákiai részéről is érkeznek termelők.
Kézdy Dániel kiemelte a kóstolón kiállító szép számú észak-balatoni borászatot: ebben a régióban az utóbbi években jelentős mennyiségű furmintot telepítettek jó nevű termelők, például a köveskáli Pálffy Pince vagy a csopaki Szent Donát Birtok.
A nagykóstolón olyan új összefogások is bemutatkoznak, mint a fiatal tokaji borászokat tömörítő Tokaj Y, amelynek közös standján a Budaházy-Fekete Kúria, a Homoky, a Kvaszinger, az Árpád-hegy és a Zsirai Pincészet furmintjaival találkozhat a közönség.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.