BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áprilistól hozhat földgázt a tárolókba a Gazprom

Jó eséllyel már az oroszországi Gazp­rom is tárol be gázt Magyarországon áprilistól – tudta meg a Világgazdaság. Értesülésünk szerint az itt tárolt gázt a társaság részben a magyarországi piacra, részben térségi vevőinek szánja

Nagy mennyiségű Gazprom-gáz bértárolásáról március végén, április elején születhet megállapodás szakmai forrásunk szerint. Az MVM csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló (MFGT) még tavaly decemberben kínálta fel szabad kapacitásait, nem sokkal azután, hogy Magyarországon tárgyalt az orosz gázóriás vezetése. Az ajánlatot a Gazprom egyelőre értékeli, de az ősszel a társaság vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev már jelezte a Világgazdaságnak, hogy cége kész figyelembe venni a jelentős magyarországi tárolási lehetőségeket. Nyitott hosszú távú megállapodásra is. Arról nincs információnk, hogy a másik hazai tárolócég, a többségi állami tulajdonú MMBF Földgáztároló Zrt. tett-e hasonló ajánlatot a Gazpromnak. Az MFGT teljes hazai tárolókapacitása 4,43 milliárd köbméter, az MMBF-é 1,9 milliárd.

Már „csak” az ár, a mennyiség és a megállapodás megszületésének időpontja a kérdéses. Utóbbit kissé késleltetik, mivel a Gazprom Exportnál személyi változások vannak. Magyar szempontból az a legfontosabb, hogy január 26-án nyugdíjba vonult a társaság régiós értékesítését koordináló Szergej Csapanov vezérigazgató-helyettes, így az említett tárolási megállapodás megkötését az utódja vezényli majd le, de őt még nem nevezték ki.

Ami az árat illeti: a magyarországi tárolási díjaknak felső határt szab a hatósági tarifa, de a bérbeadó annak alámehet. A Gazpromnak persze nem ezek a részletek a fontosak, hanem az, hogy európai összevetésben versenyképes ajánlatról kíván megállapodni. Van ugyanis szabad tárolókapacitás Szerbiában, Hollandiában és Ausztriában is. Az MFGT-nek vannak szabad kapacitásai bőven, egy stabil és hosszú távra bejelentkező partner érdekében pedig érdemes minél kedvezőbb tarifát kínálni.

A Gazprom által itt betárolható mennyiséget még ki kell számolniuk az illetékeseknek. Az MFGT ugyanis köteles fenntartani a tárolók egy részét az egyetemes szolgáltatóknak, amelyeknek a gáztörvény előírja, hogy tárolókban helyezzék el az elmúlt tíz év legnagyobb téli fogyasztásának a legalább a 60 százalékát. Ehhez igénybe vehető az MMBF létesítménye is.

A Gazprom-ajánlatot adó MFGT- nek figyelembe kell vennie biztonsági szempontokat is. A mostani telet eddig kockázat nélkül kihúzta az ország a betárolt – de az előző évekétől elmaradó – mennyiséggel stabil import és teljesen ki nem használt importkapacitások mellett, és nem kellett hozzányúlni a biztonsági készletekhez sem. A télnek azonban nincs vége, és lehet, hogy jobb, ha az MFGT felkészül arra, hogy a következő fűtési idény előtt nagyobb lesz a tárolási igény. Az MFGT-nek lehetnek további szempontjai is, amikor optimalizálja az oroszországi társaság rendelkezésére bocsátható mennyiséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.