BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

El kell búcsúzni az ingyenpénztől

A területalapú támogatások szinten tartásához ragaszkodnia kell Magyarországnak, a vissza nem térítendő beruházási támogatásoktól viszont valószínűleg el kell búcsúzni a következő uniós költségvetési ciklusban – állítja Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese.

Kiemelten fontos Magyarország számára az uniós közös agrárpolitika (KAP) 2020 utáni reformjában a területalapú támogatások, a fejlesztési források megőrzése és a termeléshez kötött támogatások jövője. Ezek közül a területalapú támogatásokért valószínűleg nem kell majd sokat küzdeni, mert ez több ország érdekeivel egybeesik, de az biztos, hogy az ezen az ágon járó pénzért sokkal több feltételt kell teljesíteni – mondta Papp a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) konferenciáján.


Az is jól látható már most, hogy a 2020 utáni időszakban hangsúlyosabb lesz a KAP környezeti fenntarthatósága. Ezt el kell fogadni, mert enélkül nem maradhatna meg a közös agrárpolitika. Valószínűleg a zöldítés továbbfejlesztése lesz a fő irány, és újabb környezetvédelmi intézkedések bevezetése várható, amelyek végrehajtása a támogatások igénybevételének alapfeltétele lesz.

A fejlesztési támogatásoknál ugyanakkor az valószínűsíthető, hogy a brüsszeli költségvetésből erre a célra elkülönített pénz is csökken, így Magyarországnak is kevesebb jut ebből a kalapból. A beruházási támogatásokhoz „hozzá fognak nyúlni”, és visszatérítendő pénzeket adnak, amit praktikusan nullaszázalékos kamatú kölcsönként lehet felfogni – mondta Papp. Az innovatív megoldások bevezetéséhez, amelyekkel a mezőgazdaság fenntarthatósága erősíthető, talán meg lehet őrizni némi vissza nem térítendő forrást – tette hozzá. Ezért azonban kemény agrárdiplomáciai küzdelmet kell folytatni.

Ugyanakkor nem biztos, hogy a termeléshez kötött támogatások megőrzéséhez ragaszkodnia kellene Magyarországnak – véli Papp. Ez ma fontos támogatási eszköz, de hosszabb távon kérdéses, hogy a piaci hatásokra leghatékonyabban reagálni képes mezőgazdaság kialakításához jó módszer-e, ha a lehető legtöbb pénzt ilyen módon fizetjük ki.

Az eddig emlegetett KAP-reformelemekből az agrárkamara szakmai főigazgató-helyettese szerint nagy valószínűséggel következik, hogy 2020 után nagyobb szerepet kap a termelők időjárással és piaci hatásokkal szembeni ellenálló-képességének javítása. Ennek egyik eszköze a kárenyhítési rendszer fejlesztése, ami Papp szerint rendben van, de csak akkor, ha közben egy fillért sem vesznek el a területalapú támogatásokból. Az is egyértelműnek látszik, hogy folytatódik a támogatási rendszer egyszerűsítése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.