Ha valóban 55 százalékkal emelkedett volna 2010 óta az agrárágazat teljesítménye, akkor ez növénytermesztési, illetve állattenyésztési teljesítményre lefordítva azt jelentené, hogy a búza átlagtermése 8 tonna hektáronként, a kukoricáé 9-10 tonna, és elértük volna a 6 milliós sertésállományt – utalt a kormány által közölt agrárnövekedési adatokra egy nemrég tartott konferencián Kapronczai István. Véleménye szerint önmagában az 55 százalékos növekedés is igaz, ez azonban a bruttó kibocsátás, amelyben benne van az árhatás. Anélkül viszont már csak 28,4 százalékos a magyar mezőgazdaság 2010 óta elért bővülése – mondta az agrárszakértő.
Ha pedig 2008-as bázison számoljuk az agrárium teljesítményét, akkor a számok azt mutatják, hogy a bruttó kibocsátás csak 32,8 százalékkal magasabb a 2008-asnál, miközben két évben is az alatt maradt. Az árhatást kiszűrve pedig még ennél is kevésbé rózsás a helyzet, hiszen így 2016-ra csak 105,4 az érték, vagyis gyakorlatilag szinten maradtunk – mondta Kapronczai, aki szerint érdemesebb hosszabb távon elemezni az ágazat teljesítményét.
Úgy viszont – az agrárátalakulás kezdetének tekintett 1990-et bázisnak jelölve – összességében csökkent a kibocsátás: a növénytermesztés ingadozó teljesítmény mellett néhány százalékkal meghaladja az akkori mértéket, az állattenyésztés viszont annak 60 százalékát sem éri el. A sikersztorinak tekintett növénytermesztés hozamai pedig az agrárszakértő szerint nagyon időjárásfüggők.
Az élelmiszeripar teljesítménye is felemás: 2002-től 2010-ig mintegy 20 százalékkal csökkent az iparág kibocsátása, viszont azóta nő a teljesítménye, de még mindig nem érte el a 2002-es szintet.
A Kapronczai által ismertetett számok alapján nem meglepő, hogy a magyar agrárgazdaság az elmúlt két és fél évtizedben drasztikus pozícióvesztést szenvedett el a világ élelmiszer-termelésében. Miközben ugyanis a világ mezőgazdasági termelése az 1989–1991. évek átlagához képest 2013-ra 73 százalékkal bővült, Magyarországé 27 százalékkal visszaesett. Hústermelésünk például a világénak ma már alig több mint 0,3 százaléka, miközben a kilencvenes évtized elején még egy százalék körül volt a részesedésünk – hozott konkrét példát a visszaesésre az OTP agrárszakértője.
Kapronczai szerint ugyanakkor a magyar mezőgazdaság az elmúlt 2-3 évtizedben nem volt olyan kedvező gazdasági kondícióban, mint az elmúlt években, bár az is igaz, hogy ennek további erősödése nem várható. A mezőgazdasági vállalkozások betétállománya eléri a 600-700 milliárd forintot, míg az élelmiszeripari cégek ennek ötödét birtokolják. Ez már akkora saját forrás, ami a támogatásokkal együtt nagy esélyt ad az agrárágazat felzárkózására.
A termelőknek fel kell készülniük arra, hogy a támogatások csökkenni fognak, és így kell talpon maradniuk. Ennek pedig csak egy módja van: a versenyképesség erősítése a hatékonyság javításával. Ezért ki kell használniuk a fejlesztési lehetőségeket, a kormányzatnak pedig hosszú távon stabil agrárpolitikai környezetet kell biztosítania.
A versenytársak jobban nőnek
A korábban a magyar agrártermékek jelentős exportpiacainak számító, 2004-ben Magyarországgal együtt az Európai Unióhoz csatlakozó országokban erőteljesebb az agrárnövekedés. Ezt mutatja, hogy a magyar mezőgazdaság az EU 24,1 százalékos átlagánál ugyan jobban, 24,6 százalékkal növekedett, de eközben például a lengyelek 52,3, a szlovákok 31,2, a csehek pedig 35,6 százalékkal növelték agrártermelésüket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.