BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz gáz pihenne a magyar tárolókban

A Gazprom orosz energetikai nagyvállalat magyar létesítményekben tárolná a földgázt, erről a napokban állapodhat meg a magyar féllel - írta a Magyar Nemzet.

A Gazpromt hamarosan megállapodhat a magyar féllel, a magyarországi gáztárolásról, a Magyar Nemzet információi szerint hazánk ezer köbméterenként 30-40 eurót kér majd a bértárolásért. A magyar kormány az elmúlt években többször is felkínálta a hazai kapacitásokat az oroszoknak. Szakértők szerint az államnak megéri bérbe adni az üres tárolóhelyeket, a Gazpromnak pedig előnyt jelentene, hogy az Európai Unió területén lennének gyorsan mozgósítható készletei. Mint azt korábban a Világgazdaság megírta a tárolás áprilistól kezdődhet.

Az MVM csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló (MFGT) még tavaly decemberben kínálta fel szabad kapacitásait, nem sokkal azután, hogy Magyarországon tárgyalt az orosz gázóriás vezetése. Az ajánlatot a Gazprom egyelőre értékeli, de az ősszel a társaság vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev már jelezte a Világgazdaságnak, hogy cége kész figyelembe venni a jelentős magyarországi tárolási lehetőségeket. Nyitott hosszú távú megállapodásra is. Arról nincs információnk, hogy a másik hazai tárolócég, a többségi állami tulajdonú MMBF Földgáztároló Zrt. tett-e hasonló ajánlatot a Gazpromnak. Az MFGT teljes hazai tárolókapacitása 4,43 milliárd köbméter, az MMBF-é 1,9 milliárd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.