Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a csirkehús ára a hazai piacon, a visszaesés a múlt héten megállt, a következő időszakban pedig kisebb áremelkedésre számítanak a piaci szereplők - írja a Magyar Idők. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikája szerint a vágócsirke termelői ára március végén kilónként 246 forint volt, ami egy kicsivel alatta marad az egy héttel korábbi szintnek, az előző évhez viszonyítva viszont több mint 6 forinttal alacsonyabb.
[caption id="" align="alignleft" width="600"] Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a csirkehús ára a hazai piacon, a visszaesés a múlt héten megállt - fotó: AFP[/caption]A feldolgozók átadási árai is csökkentek, a kereskedelembe az egész csirke március végén 437,5 forintos kilónkénti áron került be, míg egy éve 482 forintot fizettek a feldolgozóknak. A csirkecomb ára egy év alatt 31 forintot csökkent, 417-ről 386 forintra, míg a csirkemell az ezer forintot meghaladó kilós árról 980 forintra esett vissza.
Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke, a Master Good Kft. tulajdonosa lapunknak elmondta: a húsvét előtti keresletélénkülés a piaci árakon is meglátszik, ráadásul a korábban jelentős árletörő hatással bíró olcsó lengyel csirke is eltűnt a piacról.
A visszaesés így a napokban megtorpant, lassú áremelkedés indulhat el. Az árakat felfelé hajtja az is, hogy az üzletláncok egymással versengve próbálják biztosítani húsvét előtt a megfelelő mennyiségű csirkehúst a boltokban. – Jelenleg is élőalapanyag-hiánnyal küzdünk.
Ha másfélszeresére növelnénk a feldolgozást, azt is gond nélkül el tudnánk adni – mondta. A húsvét egyébként is egyfajta vízválasztó a hazai baromfiágazatban. Az ünnepek után ugyanis a sertés helyett sok helyen gyakrabban kerül csirkehús az asztalra, a hosszú hétvégék és az egyéb ünnepek pedig tovább növelik a keresletet. – A feldolgozók az év első három hónapjában gyakorlatilag profit elérése nélkül dolgoztak, így most elindulhat a visszarendeződés – hívta fel a figyelmet a szakember.
Az eddigi alacsony felvásárlási árakat a gazdák az olcsóbb takarmánnyal tudták kompenzálni, így nagyobb gondot nem okozott az áresés – ezt már Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója mondta el lapunknak.
Az alacsonyabb árakat részben az uniós túltermeléssel magyarázta, ami főként a Dél-Afrikában bevezetett védővám számlájára írható. Az intézkedés komoly korlátozást jelent, korábban ugyanis az unióból és hazánkból is nagy mennyiségű csirkehús került az afrikai piacra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.