BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Brexit betehet a brit atomerőműveknek

Az angol parlament energetikai és iparügyi bizottsága arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy késleltetni kellene az Euratom-egyezményből való kilépést

Az angol parlament energetikai és iparügyi bizottsága arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy késleltetni kellene az Euratom-egyezményből való kilépést, vagy legalább átmeneti egyezményeket kötni a Brexitet követő időszakra – írja a Financial Times.

Ennek hiányában komoly zavarok léphetnek fel a nukleáris fűtőanyag behozatala, illetve az atomerőművek műszaki fenntartása terén, de az orvosi felhasználású radioizotópok beszerzése is nehezebbé válhat. Mindez végső soron az egész ország energiabiztonságára is veszélyt jelent, s a kabinet eddig nem mérte fel a valós kockázatokat – hangsúlyozták a bizottság tagjai.

A brit kormány nemrég megküldte az értesítést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. A cikkely kétévi időkeretet határoz meg a kilépés feltételeiről szóló egyeztetésekre. A tárgyalássorozat meghosszabbítható, de ehhez a bennmaradó “huszonhetek” egyhangú beleegyezése is szükséges lenne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.