BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő hétig kérhető az agrártámogatás

Már csak pár nap van hátra az összesen 41 jogcímen – például földalapú támogatás, a zöldítés, a kistermelői támogatásra – beadható kérelmek szankciómentes rögzítésére vagy a szükséges adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésre – hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi minisztérium.

A május 15-i határidő utáni benyújtására is van lehetőség, mégpedig június 9. Ez idő alatt viszont a Magyar Államkincstár (MÁK) – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – munkanaponként egy százalékkal csökkenti a támogatás összegét. Az egységes kérelmüket a gazdálkodók elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül tudják benyújtani a MÁK honlapján elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületen.

A zökkenőmentes lebonyolítást mintegy hatszáz falugazdász segíti, ők ingyenesen állnak a gazdálkodók rendelkezésére – mondta megkeresésünkre Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének tájékoztatása szerint a körülbelül 180 ezer érintett gazdálkodóból kedd éjfélig 124 ezren már benyújtották kérelmüket, közülük nagyjából 96 ezren vették igénybe falugazdászok segítségét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a falugazdászok gyorsíthatják az ügyintézést, amennyiben a kamara tagjai a személyes találkozóra a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat, és – akiknek van – őstermelői kártyáját, vagy új kamarai igazolványát is magával hozza.

Ezzel együtt jelezte, hogy közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtásakor. Célszerű – tette hozzá –, hogy az agrártámogatások igénylésekor az igénylő ügyfél személyesen járjon el, és kérjen segítséget az elektronikus ügyintézésben a NAK munkatársaitól. Győrffyi Balázs fontosnak nevezte, hogy ezen a héten szombaton is várják a gazdálkodókat a falugazdászok.

--

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.