BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Balaton olcsóbb a horvát tengerpartnál

Budapest turizmusa jobban teljesít, és további növekedést ígér a világszerte töretlen utazási kedv, valamint az egyre nagyobb költési hajlandóság.

Budapest turizmusa jobban teljesít, és további növekedést ígér a világszerte töretlen utazási kedv, valamint az egyre nagyobb költési hajlandóság. Az átlagos szállásfoglalási érték belföldön 42 ezerről 48 ezerre, Horvátországban 150 ezer forintra nőtt – hangzott el a Google magyarországi képviseletén, a turisztikai trendkutatás idei eredményeit ismertető kerekasztal-beszélgetésen.

Az első negyedévben az utazni vágyó magyarok közül a legtöbben Londonra, Barcelonára és Rómára kerestek rá az interneten, ahol az országok keresési toplistájának élén viszont Olaszország állt, megelőzve Spanyolországot és Ausztriát – ismertette az idei utazási divat prognózisát Boncsér Henrietta, a Google üzletfejlesztési vezetője. A görögországi nyaralást tervezők száma megugrott, erre az úti célra 36 százalékkal többen „gugliztak” rá idén január–március közt, mint egy éve. Ám a Törökország iránti érdeklődés jelentősen visszaesett, igaz, a top 10-ben már tavaly sem volt benne, de mostanra jócskán le is szakadt az élbolytól. A tipikus utazásszervező magyar egyre inkább a mobilján keresgél utazási információkat, leginkább vasárnap, hétfőn vagy kedden este 6 és 9 között, méghozzá a legtöbben augusztusban, ami azt jelenti, hogy a nyaralását változatlanul utolsó pillanatban köti le a többség. A célországok listáján nem volt helycsere, továbbra is Horvátország, Olaszország, Görögország és Ausztria a favorit. A legtöbb turista viszont Nagy-Britanniából, Németországból és Olaszországból várható ide, legalábbis a külföldről magyarországi utazásra rákeresők száma ezt mutatja, ami egybevág a szállodaipari tapasztalatokkal.

A budapesti szállodák remekelnek, a szobafoglaltság az első negyedévben 85 százalékra nőtt, miközben a szállodai átlagárak 12 százalékkal emelkedtek, s 21 százalékkal ugrott meg az egy kiadható szobára jutó árbevétel (revpar). A legfontosabb mutató, az említett revpar azonban a 12 százalékos növekedés ellenére továbbra is nagyon alacsony: Budapest a régió egyik legkedveltebb városa, de szálláshelyei még mindig a legolcsóbbak közé tartoznak – mondta Bogár Zoltán, a Danubius Hotels üzletfejlesztési igazgatója. Az idén átlépi a bruttó 100 milliárd forintot a közvetített szállásdíjpiac belföldi értéke – prognosztizálta a Szallas.hu termékmenedzsere, Papp István. Horvátországban 64 százalékos a növekedés, 2017-ben várhatóan 20 milliárd forintért foglalnak ott szállást a magyarok. A portál összehasonlította egy balatoni és egy horvátországi 7 éjszakás családi (2 gyerek, 2 felnőtt) nyaralás átlagos szállásdíjának árát: előbbi 143 798 forint, utóbbi 163 392 forintra jött ki. Ennek ellenére a horvátországi előfoglalások további komoly növekedést jeleznek az idei évre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.