BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így újított a hongkongi ingatlanpiac

Mindössze 15 négyzetméteres ingatlanokat vásárolnak a hongkongiak, ráadásul a nagyobb lakásokénál magasabb négyzetméteráron.

Hongkongban új trend jelent meg az ingatlanpiacon: apró lakásokat árulnak horribilis áron – írja a Bloomberg. Például a Henderson Land Development Co. majdnem 500 ezer dollárt kér egy alig 15 négyzetméteres ingatlanért. A helyzet ráadásul várhatóan tovább romlik, hisz a Chun Wo Property Development Ltd. kevesebb mint 12 négyzetméteres lakásokat szeretne árulni a jövőben. A kis alapterületű ingatlanok már 2010-ben jelen voltak a hongkongi piacon, bár akkor még csak az új lakások 5 százalékát adták. Ám az elmúlt év során ez az arány 27 százalékra ugrott. A számuknál még drasztikusabban nőtt az áruk: 2010 és 2016 között 99 százalékkal ugrott meg az az összeg, amelyet egy-egy kisebb méretű lakásért fizetni kell.

Forrás: AFP

Majdnem kétszer olyan gyorsan emelkedett az áruk, mint a nagyobb ingatlanoké, melyeket azonban a lakosság jelentős része nem engedhet meg magának. A négyzetméterárak is jelzik, mekkora a különbség a kisebb és a nagyobb lakásokért elkért összegek között. Egy májusban eladott 15 négyzetméteres ingatlan négyzetméterára 2405 hongkongi dollárra rúgott, míg egy két nappal később értékesített nagyobb lakás esetében ugyanez az összeg 2141 hongkongi dollár volt.

„A kisebb lakásokat vásárlók száma egyre nagyobb, mivel az emberek kénytelenek lejjebb vinni az elvárásaikat azzal kapcsolatban, mekkora ingatlanban élnek” – nyilatkozta Nicole Wong, a CLSA Ltd. hongkongi ingatlankutatási vezetője.

Bár közvetetten épp egy kormányhatározat hajszolta a jelenlegi helyzetbe az ingatlanpiacot, nem tervezik rendelettel akadályozni a kisebb lakások terjedését. „A kormány rugalmasságot biztosít a piacnak, hogy a fejlesztők megfelelően reagálhassanak a piaci igényekre” – jelentette ki Terry Wong, a kormány szóvivője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.