Az utóbbi években enyhén növekszik a kajszibarack termőterülete, a nagy értékű gyümölcs népszerű a termelők körében. Tavaly 5214 hektáron termelték Magyarországon, ami a teljes, közel 90 ezer hektáros gyümölcsterület közel 6 százaléka. A jobb években akár 40 ezer tonnás kajszitermés is elérhető, ám ezt jelentősen meghatározza a tavaszi virágzáskori időjárás, így az elmúlt öt esztendőben 18–34 ezer tonna között alakult a termésmennyiség.
A belső fogyasztás növekszik, ami mellett az is megfigyelhető, hogy külföldön (kiváló tulajdonságainak köszönhetően) szintén keresett a magyar kajszibarack. Hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikkeinknek – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci elemzésében. A magyar kajszi fő célpiacának Németország számít, ahova 4-6 ezer tonna mennyiséget szállítanak a hazai termesztők.
A fogyasztók jelentős része vásárláskor a klasszikus kajsziillatot és -zamatot keresi, ez azonban a korábbi nemesítésű fajtáknál – közülük is elsősorban a régibb korai érésűeknél – gyakran nem kielégítő. A termelők számára pedig a koraiság döntő szempont, mert a korán érő fajtákat jobb áron lehet eladni, ugyanakkor az is lényeges, hogy egészen szeptemberig meg lehessen jelenni a piacon a friss kajszival. Ennek megfelelően a nemesítés egyik kiemelt célja lett a megfelelő érzékszervi tulajdonságú fajták előállítása minden érési szegmensben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.