BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külpiacra léphetnek a vízipar cégei

A hazai vízipar külpiaci szereplését segítő pályázatokra az idén 100 millió, jövőre 300 millió forintot kell elkülöníteni a költségvetésben.

A hazai vízipar külpiaci szereplését segítő pályázatokra az idén 100 millió, jövőre 300 millió forintot kell elkülöníteni a költségvetésben. A múlt heti kormányhatározat szerint a pályáztatás szabályait a külgazdasági és külügyminiszternek kell kidolgoznia a belügyminiszter bevonásával, a később meghatározandó „súlyponti régiók figyelembevételével”. A KPMG már 2015-ös értékelésében felhívta a figyelmet, hogy a hazai víziközműszakma nemzetközi üzleti lehetőségeinek kiaknázása érdekében fejleszteni kell a terület külkapcsolatait, egy évre rá pedig a Századvég kutatóintézet állította össze azokat a feladatokat, amelyeket a víziközmű-ágazatban kellene végrehajtani, a Kvassay Jenő-tervhez kapcsolódóan.

„Jó hír, hogy pályázhat a terület támogatásra, de tudni kell, a közlönyben említett víziparba a víziközmű-társaságok mellett beletartoznak a szakma műszaki eszközeinek fejlesztői, gyártói és más szolgáltatói is” – válaszolt a Világgazdaságnak Kurdi Viktor, a Mavíz elnöke. Mint mondta, ez utóbbi profilú vállalatból 104 van a Mavíz tagjai között, közülük pedig több tucat is sikeresen külpiacra viheti a termékét, szolgáltatását a pályázati pénz felhasználásával. „A Mavíz eddig is tudta, hogy a külgazdasági tárca segíteni kívánja a területet, ehhez kapcsolódóan születhetett meg tavasszal két megállapodás is. Az elsőt a Budapest és Tirana közötti, közvetlen repülőjárat indítására időzített magyar–albán víziközmű-konferencia alkalmából írta alá a Mavíz az albániai víziközmű-szövetséggel. A másik hasonló partnerség Szabadkán született.”

Az export terén Kurdi Viktor a vizesszakma zászlóshajójának a Fővárosi Vízműveket nevezte. A társaságnak 2015-ben ötmilliárd forint exportbevétele volt, a külföldi meg­bízások tanácsadásra, műszaki-fejlesztési és beruházási fővállalkozói munkákra vonatkoztak. A vízművek többek között cégmodernizációt vállal, vízmérési stratégiát, vízminőség-ellenőrzést készít. Munkái között szerepel műszaki-gazdasági-üzleti tevékenység átvilágítása, víztisztító rekonstrukció, illetve -létesítés, behajtáskezelés és a nem számlázott víz csökkentésére vonatkozó üzleti és hosszú távú fejlesztési tervek kidolgozása. Eddigi külpiacai Albánia, Azerbajdzsán, Indonézia, Kína, Oroszország, Srí Lanka, Szerbia és Törökország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.