BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felkészítette rendszerét a Mavir a nyárra

A meleg a Mavirtól már jöhet, de az import és az időjárásfüggő áramtermelés alakulása hordoz a rendszerirányítás számára némi kockázatot.

Felkészült a nyárra a magyarországi villamosenergia-rend­szer irányítója, a Mavir. A társaság – a Világgazdaság kérdésére adott válasz szerint – a felkészülésben szorosan együttműködik a régió többi rendszerirányítójával, a hazai elosztóhálózati engedélyesekkel, valamint a termelőkkel. Megbízható és hatékony eljárásaik, módszereik vannak a rövid távon pontosabban becsülhető kockázatok felmérésére, valamint arra, hogy milyen beavatkozásokra van szükség, és ezeket napi szinten alkalmazzák is. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a magyar villamosenergia-rendszer a megszokott magas színvonalon szolgálja ki a felhasználókat a nyári csúcsidőszakokban is” – közölték.

Fotós: Kiss Zoltán

E csúcsidőszakokban a társaság – idei kapacitásterve szerint – a hétvégéken és ünnepnapokon 4100–5900 megawatt, míg munkanapokon 5100–6400 megawatt közötti bruttó csúcsértékekre számít a korábbi statisztikai adatok alapján.

Kockázatok persze mindig vannak. Az elsősorban az időjárástól függően változó fogyasztói igények mindenkori kiszolgálása például rugalmasságot követel az áramtermelés oldalán. Ugyanakkor ez a hazai villamosenergia-rendszerben évek óta inkább csökken, mint növekszik. Ugyancsak hordoz kockázatot a jelentős mértékű import a regionális piaci kínálat és az árak szempontjából és a hálózati kapacitások oldalán is. „Nagy melegben ugyanis lecsökken a hálózati elemek terhelhetősége. Ezért is igyekszünk a kikapcsolásokat a minimálisan szükséges szintre csökkenteni” – magyarázták a társaságnál.

A nyári felkészülés részeként úgy hangolják össze a hálózati és az erőmű-karbantartásokat, hogy lehetőleg maximális mértékben álljanak rendelkezésre a rendszer elemei a kánikula feltételezett időszakában. E célból a Mavir a térség rendszerirányítóival közösen folyamatosan fejleszti az üzembiztonsági és ellátásbiztonsági elemzéseket, amelyekkel felkészülhetnek az esetleg szükséges gyors és hatékony beavatkozásokra. Ezek az elemzések ma már lekövetik az egy napon belül bekövetkező műszaki vagy kereskedelmi változásokat is. Pontosabbá tették a napelemes termelés előrejelzését is.

Feszültség a német–osztrák határon

A cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák energetikai szabályozó hatóságok közös dokumentumban hívták fel a figyelmet, hogy az a megoldás, amellyel a német–osztrák határon a két ország rendszerirányítói kezelni kívánják a szűk átviteli keresztmetszeteket, ütközik az uniós jogszabályokkal, és műszakilag nem egyeztethető össze az összekapcsolt villamosenergia-átviteli hálózat műszaki korlátaival. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a visegrádi együttműködés országaival 2012 óta igyekszik elérni, az említett határon lévő kapacitások felosztását, mert ezzel csökkenhetnek a régióban, így Magyarországon is a nem kívánt villamosenergia-áramlások. Több határkeresztező kapacitás jutna az áramkereskedelemnek, szorosabbá válna a térség piacainak összekapcsolása, és kevesebb – költséges – üzembiztonsági beavatkozásra lenne szükség.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.