BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a távközlés lett olcsóbb, minden más szolgáltatás drágult Magyarországon

Kevesebbe kerül a távközlés, de nagyot drágultak a postai, illetve a biztonsági szolgáltatások.

A szolgáltatási kibocsátási árak együttesen gyakorlatilag nem változtak, vagyis 0,1 százalékkal csökkentek az előző év azonos negyedévéhez képest. Ez a második legnagyobb súlyt képviselő (a nemzetgazdaság teljes árbevételéből 1,3, a hozzáadott értékéből 2,7 százalékkal részesedő) távközlési díjak 3,8 százalékos visszaesésével, illetve a rakománykezelés, valamint a reklám, piackutatás árainak stagnálásával (egyaránt +0,1 százalék) magyarázható – közölte a KSH.

A távközlési szolgáltatási díjak hosszú távú csökkenését a korábbi beruházások hatásai, továbbá a piaci és technikai változások miatti uniós szabályozás, rövidtávon a mobilinternet- és a roaming-díjak visszaesése okozza.

A 4 százalékot elérő, illetve azt meghaladó áremelkedés a postai, futárpostai, a biztonsági, nyomozói tevékenységek, valamint a munkaerőpiaci szolgáltatások terén történt (4,5, 4,5, illetve 4,0 százalékkal), a takarítási szolgáltatások díjai 3,0 százalékkal emelkedtek.

Az árváltozás hátterében alapvetően a minimálbér jelentős, 2017 elején bekövetkezett 14,9 százalékos növekedése áll.

Forrás: KSH

A többi területen a szolgáltatási díjak emelkedése 0,5–1,2 százalék közé esett. Az árak alakulását számos egyéb tényező mellett jelentősen befolyásolta a szerződések év eleji átárazása is. Az egyes tevékenységek súlyarányait is figyelme véve, a szolgáltatási kibocsátási árak 2017 I. negyedévi stagnálásához (–0,1 százalék) a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységek 0,2, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek 0,4 százalékponttal járultak hozzá, míg a szállítás és raktározás 0,4, az információ, kommunikáció 0,3 százalékponttal mérsékelte a változást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.