BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy lökést adhatnak az ingatlanpiacnak a hitelesek

Továbbra is sokan keresnek lakást, de már megnőtt a hosszabb-rövidebb időre beragadt ingatlanok aránya a kínálatban. A fogyasztóbarát hitelek nagy lökést adhatnak a piacnak.

Harmadával több lakáskeresést regisztráltak az Ingatlan.comon az első fél évben, ami azt jelzi, hogy a kereslet nem lankad, de a tranzakciók száma nem ugrott meg ilyen mértékben. Hogy mennyire és milyen árakon pörög most a piac, arra rendre többféle választ adnak az ingatlanforgalmazók. A Duna House Holding Nyrt. első féléves tranzakciószám-becslése, amelyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján is közzétettek, azt tükrözi, hogy „egyelőre hullámzó képet mutat az idei forgalom az ingatlanpiacon, de így is az elmúlt évek egyik legerősebb fél évét produkálta”. Júniusban a Duna House becslése szerint nem érte el a 13 ezret az adásvételek száma, ez 12 százalékos elmaradás az előző év júniusában mérttől, ami egyébként több évre visszamenőleg rekordhónap volt.

A rekordbázist jelentő tavalyi nyár az Otthon Centrum számára nem jelent akadályt abban, hogy az idei évet változatlanul optimistán, sőt további derűlátással ítélje meg. Nem olyan nehéz ez, ha – mint a társaság vezető elemzőjének, Soóki-Tóth Gábornak a kérdéseinkre adott válaszaiból kiderül – a tavalyinál 9,2 százalékkal erősebb forgalommal zárták az első öt hónapot, és a június az előző évinél 15-20 százalékkal nagyobb forgalmat hozott. Mindenesetre nem először kerülnek ellentmondásba a legnagyobb piaci szereplők egymással, ami adódhat akár a lakáspiaci forgalomból való részesedésük egyre nagyobb volumenű eltéréséből is. Az Ingatlan.com adatbázisából kiolvasható – mint arról a Világgazdaságot Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője tájékoztatta –, hogy míg a múlt év végén a kereslet némileg megtorpant, idén március–május között 37 százalékkal, féléves összesítésben 30 százalékkal nőtt az érdeklődés.

A vevők kétféle módon reagálnak az emelkedő árakra: az olcsóbb lakásokra kattintgatnak, illetve hitellel tervezik kiegészíteni az önerőt, amelyet nem tudtak olyan mértékben növelni, amennyivel az árak emelkedtek az utóbbi években. A portál összegzése szerint Budapesten éves szinten 20, a keresett vidéki nagyvárosokban 15 százalékos drágulás volt, az Otthon Centrum helyenként – például a pesti külső kerületek társasházi lakásainak átlagárában – 20-40 százalékos ugrást is lát. A drágulás üteme és volumene azonban minden jel szerint megtorpanni látszik, a Magyar Nemzeti Bank tavaszi lakáspiaci prognózisában fogalmazták meg elsők között a trend ívének szelídülését, amit immár mások is megerősítenek.

Áremelkedés továbbra is lesz, amit a hitelből vásárolni tudók is egyre inkább elfogadnak. Erre utal, hogy sokan – az Ingatlan.com legutóbbi felmérése szerint a vásárlást tervezők 57 százaléka – tervezi hitel felvételét. Miután az OC tájékoztatása szerint hitelt ma még csak minden ötödik vevőjük, azaz a vásárlók 20 százaléka vesz fel, a változás markáns lesz. Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa szerint a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésétől várható az idei nagy lakáspiaci löket, ami érzékelhető felfutást hoz a keresletben. A bizalomébresztő állami minősítés a hiteleken és az alacsony kamatok egyaránt meghozzák a hitelfelvétel iránti étvágyat a mindeddig hezitálókban is. Ezen túl az idén nem lát más piacélénkítő tényezőt Balla Ákos, aki megjegyzi, a korábbi intézkedések, mint a CSOK és a bedőlt hitelesek lakásait megvásárló Nemzeti Eszközkezelő tevékenységének hatása már kifulladt. Az eszközkezelő által megvett 30-40 ezer ingatlan is a lakáspiaci tranzakciók számát növelte, ami évente több százalékkal dobta meg a forgalmat – figyelmeztet a korábbi rekordok egyik összetevőjére Balla Ákos. Szerinte az idei lakáspiaci forgalom a tranzakciószámok tekintetében semmiképpen sem hoz kiemelkedőt, sőt helyenként már 5 százalék körüli árcsökkenésre is utalnak jelek. Egyedül az új lakások piacán lát igazán pozitív trendet: a 600 ezer forint fölé ugró négyzetméterár visszaigazolja, hogy jó terméket, jó helyen, megbízható kivitelezőtől, tartósan jó áron lehet értékesíteni.

(Magyarországon az egyetlen hivatalosnak elfogadott adatközlő a lakáspiacon is a Központi Statisztikai Hivatal, a piac többi szereplője csak saját forgalmából és becsült piaci részesedéséből kiindulva fogalmazza meg prognózisait.)

Vevőtipológia

A fővárosi vásárlók átlagéletkora 47 év, a vidéken vásárlóké 44 év – állította össze kérésünkre az aktuális tranzakciókban érintettek jellemzőit az Otthon Centrum. Náluk a vásárlók átlagéletkora 46 év, a bérlőké 40 év, a fővárosi bérlőké 42 év, a vidéken bérlőké 38 év. A vevők és bérlők 96 százaléka magyar állampolgár, a vevők 1,8 százaléka, a bérlők 2,6 százaléka európai országból érkezik. A vevők között jelentős még a kínaiak száma, ugyanakkor ők egyáltalán nem jelennek meg a bérleti piacon.

A vevők között az európaiak átlagéletkora 45 év, az amerikaiaké 53 év, a kínaiaké 38 év.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.