BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Naperőmű-óriássá válik az ország?

Két nagy magyarországi naperőmű építésére is készül a First Solar Kft. a hivatalos adatok szerint, a cég beruházása 2018 márciusában indulhat el.

Két nagy magyarországi naperőmű építésére is készül a First Solar Kft. a hivatalos adatok szerint. A társaság tulajdonában lévő Tiszapalkonyai Hőerőmű IV/2 zagykazettáján egy 21 megawatt (MW) beépített teljesítményű, a Borsodi Hőerőmű sajószentpéteri V/2, VI/1 és VI/2 zagykazettájában pedig egy 38,4 MW-os naperőművet telepítene. Az első projekthez 74,9 ezer, a másodikhoz 137,4 ezer napelemre lesz szüksége, továbbá a napenergia átalakítóira (inverter), transzformátorokra és más berendezésekre.

Forrás: MW

A tiszapalkonyai beruházás 2018 márciusában indulna, három-négy hónapig tartana, vagyis mához egy évre akár már kereskedelmi üzemben is működhet a létesítmény. Négy hónapig tarthat a sajószentpéteri projekt is egy júniusban kiadott közlemény szerint, de nem tudni, hogy pontosan mikor indul: az egy magyar és egy ukrán magánszemély tulajdonában lévő First Solart nem érte el lapunk. (A tulajdonosok 50-50 százalékban Pfandler Katalin és Kurdjavzseva Okszana.)

A társaság tervezett beruházásainak nagyságát jól mutatja, hogy az országban ma működő legnagyobb ilyen létesítmény, a mátrai erőmű 2015-ben átadott naperőműve is „csak” 16 MW-os és 6,5 milliárd forintba került. A sorban a második az MVM Hungarowind tavaly üzembe helyezett, Pécs melletti, 10 MW-os napparkja, ezt nettó 4,9 milliárdból hozták ki. Az utóbbiból adódó, megawattonként nettó 0,5 milliárdos költségből kalkulálva a First Solar együtt közel 60 megawattnyi naperőmű-kapacitása akár nettó 30 milliárd forintot is elvihet. (Ehhez komoly külső forrásra lesz szükség: a cég 2016 végi saját tőkéje nem érte el az 500 millió forintot, az árbevétele 404 millió, mérleg szerinti eredménye 191 millió forint volt.)

A First Solar által átírandó, új hazai naperőmű-toplista azonban nem ígérkezik véglegesnek. A mátrai erőmű ugyanis egy további, 20 MW-os létesítménnyel javítaná a pozícióját (korábbi bejelentése szerint), a Mol Solar pedig megjelenne a színen egy 6,8 MW-os tiszaújvárosi naperőművel, míg a Consector és a Gondos Agrikultúra Demjénben egy-egy 3,9-3,9 megawattosat tervez, és a sor még nagyon hosszú. A legnagyobb dobásra azonban az MVM készül, amivel az élre is kerülne: 100 megawatt új napenergia-kapacitást hozna létre négy helyszínen, nettó 50 milliárdból. Ez megawattonként szintén nettó félmilliárdos ráfordítást jelent.

Magyarországon támogatást élvez a megújuló alapú energiatermelés, így a napenergia hasznosítása is. A terület új támogatási rendszere, a Metár hivatalosan január 1-jén, de teljességében csak a közelmúltban lépett hatályba. Az elmúlt hónapokban energiahivatali engedélyhez jutó projektek kérelmét jellemzően még a múlt évben adták be, mert így a 2016-ban érvényes és a mostaninál kedvezőbb támogatási szabályok vonatkoznak az érintett beruházásokra.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz 2016 végén mintegy 2428 kérelem érkezett be, főként 0,5 MW alatti, de jelentős részben efeletti napelemes erőműre. „Ha minden támogatási kérelemhez tervezett erőmű megvalósul, a hazai napelemes kapacitás (a háztartási méretű kiserőművek nélkül) mintegy 2100 MW-ra nőne 2018 végéig – írta június végén a hivatal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.