BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóprésben a technológiai óriások

Rájár a rúd a szuperkedvezményes adózás miatt milliárdokat megspóroló amerikai tech cégekre. Brüsszel türelme véges, a részvényesek viszont egyelőre nem idegeskednek.

Nem vágta agyon az Amazon árfolyamát az Európai Bizottság által szerdán ismertetett határozat, amelynek értelmében az e-kereskedelmi óriásnak 250 millió eurót és kamatait kell majd befizetnie a luxemburgi adóhivatalnak a csaknem másfél évtizeden át élvezett kirívóan magas adókedvezménye után. A cég a szokásos luxemburgi adókulcs negyedével kalkulálhatott, és ezzel – Brüsszel szerint – jogosulatlan versenyelőnyre tett szert.

A verdikt ellen az Amazon – cégközeli források szerint – fellebbezni fog, azt hangsúlyozva, hogy jogszerűen járt el. Nem csekély összegről, a tavalyi üzleti év adózott nyereségének egytizedéről van szó, amitől az Amazon sem szívesen válna meg, a kedvezményt nyújtó Luxemburg pedig nem szívesen szedné be.

Mark Zuckerbergre hamarosan kongresszusi meghallgatás vár
Forrás: AFP

Emlékezetes, hogy az Apple-t hasonló indokok alapján tavaly 13 milliárd euró adókedvezmény visszafizetésére kötelezték az írekkel kötött szürreális adómegállapodása miatt, de Dublint már bírósággal fenyegeti Brüsszel, amiért nem áll szándékában beszedni az irdatlan összeget. Az Amazon részvényesei bíznak a határozat számukra kedvező eredményt hozó felülvizsgálatában, ez is megmutatkozik abban, hogy a kereskedőcég árfolyama a döntés bejelentése után egy százalékkal még erősödni is tudott.

A Facebook megítélésének és árfolyamának sem kedvezett, hogy a közösségi portál az amerikai választások befolyásolásához adott önkéntelenül is terepet orosz csoportoknak, s hogy az ügyben kongresszusi meghallgatás vár Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgatóra november elején. Az egyszázaléknyi esésben emellett szerepe lehetett annak is, hogy Nagy-Britanniában felerősödtek a cég normális megadóztatását követelő hangok, mert kiderült, hogy a brit leány az adóhitel és a különféle levonások után mindössze 2,8 millió font adót fizetett be a tavalyi év után, ez az 58,4 millió fontos adózás előtti eredménynek mindössze 4,4 százalékát, míg a 840 millió fontos árbevételnek alig 0,3 százalékát teszi ki.

Az árbevétel egyébként 2015-höz képest a négyszeresére hízott tavaly, de ennek a hátterében az áll, hogy politikai nyomásra visszahozták Angliába az innen származó, de korábban a kedvezőbb adókulcsok miatt Írországba „exportált” és ott leadózott hirdetési bevételeket. A brit Facebook 960 dolgozója tavaly bónuszok nélkül havi átlagban 3,14 millió forintot keresett a cég adóbevallása szerint – írja a Sky News.

A technológiai óriások közül a Google-­nél sem örülhetnek maradéktalanul, a cég szerdai nagyszabású San Franciscó-i készülékbemutatója ugyanis vegyes fo­gad­tatásra talált a kütyükön elérhető profitot dollárosító befektetők körében. Az anyacég, az Alpha­bet 0,64 százalékot gyengül a szerdai zárásra, ám a nyitás előtti kereskedésben már a korrekció szele érződött. A különféle csúcsminőségű készülékek közül a legnagyobb figyelem a Pixel 2 és a Pixel 2XL okostelefonokat övezte, amelyekkel a Google minőségben felzárkózott az Apple és a Samsung szintjéhez, az eladott mennyiségben viszont még fényévnyire van tőlük.

A 649 és 849 dollárról induló androidos telefonok különösen fényképező tudásukkal emelkednek ki, a szakmai­ portálok szerint ennél jobb kamerát egy riválisuk sem kínál. A kiterjesztettvalóság-funkciók sora is meggyőzőnek bizonyult. A befektetők tartózkodását az elemzők azzal magyarázzák, hogy a cég a Made by Google termékpalettával új, mások által már benépesített piacra lép, amiben mindig van rizikó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.