BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Derűlátóbbak az induló cégek

A magyarországi vállalatok alapításának nagy lendületet adnak az optimista várakozások, ám ezt a derűlátást beárnyékolja, hogy a beruházási terveket, a forrásbevonási szándékot és a hitelkeresletet illetően bizonytalanabbak az induló cégek – állapította meg saját felmérése alapján készült elemzésében az MFB.

Jóval kedvezőbbek az induló – 2014 és 2016 között alapított – vállalkozások piaci várakozásai az érettebb cégekénél, legyen szó akár a belföldi forgalom, a belföldi megrendelések és az értékesítési árak következő egy évben várható alakulásáról – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) legutóbbi reprezentatív vállalati felmérése (MFB-indikátor) alapján készült elemzéséből. Ezzel szemben a külföldi értékesítés, megrendelések, árak várható alakulásával kapcsolatban kissé bizonytalanabbak az induló cégek, mint a régebb óta működő vállalatok.

Forrás: shutterstock

A beruházási terveket, a forrásbevonási szándékot, a hitelkeresletet illetően egyrészt nagyobb arányban jellemző a kivárás és a bizonytalanság, másrészt kisebb arányban mutatható ki a határozott beruházási, forrásbevonási, hitelfelvételi szándék az induló cégek körében a régebbiekkel való összevetésben. Az induló vállalatok körében a fő beruházási korlátnak a fedezeti követelmények, a saját forrás és az egyéb banki követelmények számítanak.

Az elemzés szerint az induló cégek csupán negyede tud külső segítség nélkül beruházni egy éven belül, míg a 2014 előtt alapított vállalatoknak a harmada képes erre a saját elmondása alapján. Emellett a hazai induló vállalatoknak viszonylag kis hányada nyújtott be kedvezményes, támogatott hitel iránti kérelmet a felmérést megelőző 12 hónapban, és különösen alacsony hányaduk – 6,5 százalékuk – igényelt piaci hitelt a felmérést megelőző egy évben. Emiatt nincsenek annyira a hitelnyújtók szeme előtt, kevésbé ismerik egymást a felek.

A hitelezési piactól az is távol tartja az induló vállalatokat, hogy a különféle hitelfelvételi körülmények alakulásában kevésbé láttak kedvező irányú elmozdulást. Figyelemre méltó emellett, hogy a hazai induló vállalatoknak a harmada azért nem igényelt piaci vagy kedvezményes hitelt a 2016. őszi felmérés előtti 12 hónapban, mert attól tartott, hogy kedvezőtlen lesz az elbírálás eredménye – ami két-háromszorosa az idősebb vállalatok körében mért aránynak.

Az induló vállalatok körében viszont nagyjából duplája a tőke iránt érdeklődők részaránya az idősebb cégek körében mértnél (8,7, illetve 3,9 százalék). A fiatal vállalkozások 50 százaléka kívánt vissza nem térítendő támogatáshoz jutni a felmérés utáni 12 hónapos időszakban, ami elmarad a régebben alapított cégek körében mért 58,1 százaléktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.