BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Futószalagon az óriásüzletek a félvezetőiparban

A szingapúri székhelyű Broadcom 105 milliárd dolláros ügylet keretében vásárolná fel az amerikai Qualcommot.

Ellenséges felvásárlási kísérletet tesz a szingapúri székhelyű Broadcom riválisára, az amerikai Qualcommra. A mobil eszközökhöz csipeket gyártó cégek egy 105 milliárd dolláros ügyletben olvadnának össze, ha az ez ellen hevesen tiltakozó Qualcomm-részvényeseket sikerülne egy gáláns ajánlattal leszerelni.

Forrás: Shutterstock

Egyelőre bizonytalan, hogy a hétfőn közzétett 70 dolláros részvényenkénti ajánlat annak minősül-e. A fúziós hírre péntek óta 55 dollárról 63 dollárra erősödött a Qualcomm, így az eredeti, 27 százalék körüli prémiumból a későn ébredőknek már alig 10 százalék maradna. A Qualcommnál azonban úgy vélik, hogy az ajánlat alulértékeli a vállalatukat.

A menedzsment mindenesetre behatóan foglalkozik majd az ajánlattal, de a Bloomberg forrásai szerint annak elutasítását fogja javasolni a tulajdonosoknak. Igaz, a Qualcomm háza táján is akadnak gondok: a cég kimaradt a tech szektor tőzsdei ralijából, az árfolyama egy évvel ezelőtt 70 dolláron járt, csakhogy azóta a cég vitatott terjeszkedési politikája és az ellene indított milliárdos perek sokat rontottak a megítélésén.

Az év elején az Apple azzal vádolta meg fő csipbeszállítóját, hogy visszaélt erőfölényével, és licencei felhasználásával tisztességtelen előnyre tett szert. Mind az ítélethirdetés időpontja, mind a per végkimenetele kérdéses, viszont az Apple revolverezheti a Qualcommot azzal, hogy az iPhone-ok és iPadek következő generációihoz már nem velük gyártatja a szükséges csipeket, ez pedig hatalmas érvágás lenne számára.

A Qualcommnál utaltak egyben arra, hogy a Broadcom-ügylet lenne az eddigi legnagyobb értékű a technológiai iparban, ezért a versenyhatóságok kiemelten és szigorúan kezelnék. Emlékezetes, hogy a Broadcomnak még egy jóval kisebb falat, a Brocade Communications Systems 5,5 milliárd dollárért való megvásárlása is gondot okozott, az engedélyezési eljárás máig nem zárult le. A Qualcomm sem dicsekedhet, hiszen szintén egy megaüzlet kellős közepén áll: a holland NXP 47 milliárd dolláros felvásárlásával van elfoglalva, ám az uniós és a kínai versenyhatósági engedélyek beszerzése csúszik, s az év vége helyett valamikor jövőre kerülhet pont ennek az ügynek a végére.

Az biztos, hogy a Broadcom–Qualcomm képében megkerülhetetlen iparági kolosszus jönne létre, nincs olyan számottevő okostelefon-gyártó, amely ne függne valamilyen mértékben a beszállításaiktól. S ha hozzájuk csatlakozna az NXP is, azzal a világ harmadik legnagyobb csipgyártója jönne létre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.