Fazekas Sándor a Minőségi magyar hal tanúsító védjegy átadásakor, a Központi Vásárcsarnokban rendezett ünnepségen elmondta, a szaktárca az ágazati szereplőkkel összefogva eddig is több lépést tett a belföldi édesvízihal-fogyasztás növelése érdekében, most pedig a halfeldolgozás fejlesztését, korszerűsítését, új feldolgozó üzemek létesítését kívánja ösztönözni.
A Minőségi magyar hal tanúsító védjegy biztosítja a nyomon követhetőséget, a kiváló minőséget, valamint bizonyítja, hogy magyar termékről van szó. A miniszter hozzátette, hogy egyre nagyobb az igény az év minden szakában elérhető, konyhakész halhús iránt.
Fazekas Sándor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére a cég buzsáki telephelyén termelt pontyra és a balatonlelle-irmapusztai telepén termelt pontyra és fogassüllőre, az Aranyponty Halászati Zrt. számára pedig a sáregres-rétimajori telephelyén termelt pontyra adta át a védjegyet.
Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta, hogy a magyar halfogyasztás az utóbbi években mintegy a harmadával 6 kilogramm körüli mennyiségre nőtt évente és fejenként. A tárca célja, hogy ez a tendencia folytatódjon. Az FM arra számít, hogy jövőre mintegy 40 termelőnek adhatja át a Minőségi magyar hal tanúsító védjegyet. A védjegy-használatról döntő szakmai testületbe egyenlő számú szakértőt delegál a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) – mondta a miniszter.
Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a tanúsítvány sokat jelent a cég számára, mivel a tudatos, a minőségre adó vásárlók egyre többen vannak. Hozzátette, a védjegy garantálja, hogy a „tótól a tányérig” végigkövethető a termék – jelezte a vezérigazgató.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.