BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább dübörgött az ipar októberben

Októberben 7,6 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan adat szerint egyaránt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők szerint az év hátralévő részében dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az adatokra reagálva elmondta, hogy az ipar lendületesen teljesít a nyári hónapok enyhe hullámvölgye után.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első tíz hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben 1,2 százalékkal emelkedett.

Továbbra is jól teljesít az ipar

„Az, hogy pontosan mi áll a kedvező teljesítmény mögött, jelenleg csak találgatni tudjuk” – véli Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Virovácz kiemelte, a KSH még csak előzetes adatokat közölt, de az előző havi adatokból kiderült, hogy az elmúlt hónapok jó teljesítményéért nem csak a közúti járműgyártás ágazata felel, sokkal inkább széleskörű növekedésről beszélhetünk, melyet az olyan ágazatok vezérelnek, mint az elektronikai-, élelmiszer- vagy vegyipar. Természetesen továbbra is kulcsfontosságú a magyar gazdaság számára a járműgyártás és vélhetően egy ilyen erős növekedéshez az autógyártásnak is jól kell teljesítenie – mondta az elemző.

Az ING úgy véli:

ami a jövőt illeti, az év hátralévő részében további erősödésre számítunk az ipartól. Erre utalhat az is, hogy a vállalatok visszajelzése alapján kalkulált beszerzési menedzser index és vállalati bizalmi indikátorok továbbra is magas szinten vannak, ami kedvező kilátásokra utal.

Virovácz kiemelte, mindemellett a rendelésállomány is magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában, így ez is további növekedést jelez. Ennek fényében az év egészét tekintve 6 százalék körüli növekedésre számítanak az ipartól 2017-ben.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője szintén úgy látja, hogy az autóiparnak köszönhető a jó teljesítmény. „Az év hátralevő részében is arra számítunk, hogy folytatódik a növekedés, amit a bizalmi indikátorok is alátámasztanak, és így érdemben hozzájárulhat az ipar a negyedik negyedévi GDP növekedéshez. Becslésünk szerint az ipari termelés éves átlagos növekedési üteme 5-5,5 százalék körül alakulhat, jövőre pedig az ideihez hasonló tempót diktálhat a magyar ipar” – közölte az Erste elemzője.

Dinamikus maradhat az ipar növekedése

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is úgy véli, hogy a következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt – élelmiszeripar, gumiipar, elektromos autó akkumulátor gyártás –, részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására, amit tükröz, hogy történelmi csúcsot döntött a német Ifo index, valamint a hazai ipari bizalmi index. A Takarékbanknál úgy kalkulálnak, hogy

a negyedik negyedévben lényegesen gyorsulhat a gazdasági növekedés, így elérhető az idei évre vonatkozó 4 százalékos GDP növekedési előrejelzésük.

Idén 5 százalék feletti növekedésre számítanak az iparban. Lényegesebb gyorsulást a jövő évben várnak.

Varga Mihály: az idén 5 százalék felett nőhet az ipar teljesítménye

Az ipar lendületesen teljesít a nyári hónapok enyhe hullámvölgye után, idén konzervatív becslés szerint valamivel 5 százalék felett nőhet az ágazat teljesítménye – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy szakmai rendezvényen szerdán. Hozzátette, hogy a növekedés a következő hónapokban is megmarad. Az első tíz hónapban meghaladta az öt százalékot az ipar növekedése, az export nőtt és a belső kereslet élénkülése is támogatja az ágazat bővülését. A miniszter szerint a foglalkoztatási oldalon sincs a növekedésnek korlátja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.