BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővült az ipari termelés novemberben

Az ipari termelés volumene 2017 novemberében 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a KSH adatai szerint.

Az ipari termelés volumene 2017 novemberében 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

A termelés az év első tizenegy hónapjában 5,2 százalékkal volt nagyobb az első becslés szerint, mint az előző év azonos időszakában.A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz képest 2,1 százalékkal csökkent.

Forrás: AFP

Csalódást keltő teljesítményt nyújtott novemberben az ipar Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza szerint. Az elemző szerint leginkább átmeneti hatások okozták az ipar lassulását, így a következő hónapokban bízhatunk a fellendülésben. 2017 egészében az ipar 5 százalék feletti növekedést produkálhat, bár ehhez azért a gyenge november után egy erősebb évzárás kell -véli Virovácz. Az optimizmust az is erősíti, hogy mind a vállalati bizalmi indexek, mind az ipari rendelésállomány alakulása az ipari kibocsátás tartós és dinamikus növekedését vetíti előre.

A gyenge ipari adat ugyanakkor mérsékli annak lehetőségét, hogy az utolsó negyedévben elérjük a 4,3 százalékos év/év GDP-növekedést, ami ahhoz kellene, hogy 2017 egészében is elérje vagy meghaladja a 4 százalékos gazdasági növekedést Magyarország – állítja az ING vezető közgazdásza.

 

Átmeneti lehet a megtorpanás Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint is, mivel éles ellentétben áll az évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető hazai, német és európai ipari bizalmi és beszerzési menedzser indexekkel. Ezért az ipari termelés a következő hónapokban ismét magára találhat, amit a jövő évben üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások – különösen új járműgyártási kapacitások – is támogathatnak.

A Takarékbank elemzője idén 5 százalék körüli növekedésre számít az iparban (szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 5,6 százalékot, mivel idén kevesebb munkanap van a tavalyi évhez képest). Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számítanak, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. 2010 óta az ipari termelés mintegy 28 százalékkal bővült – mondja Suppan.

A múlt évben kicsit hektikusan szerepelt az ipar, áprilisban volt egy visszaesés, júliusban egy megtorpanás, de utóbbiról kiderült, hogy csak átmeneti volt, utána visszatért a növekedő pályára a szektor. A legújabb adat első becslés, tehát a részletek még nem ismertek, de a mostani kilátások alapján a múlt év egészében 5,3 százalékos növekedést érhetett el a magyar ipar

- közölte Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A K&H elemzője szerint 2018-ban 5 százalék körüli ipari bővüléssel lehet számolni, amit élénkülés követhet 2019-ben. Ha kitart addig a nemzetköz konjunktúra és a várakozásoknak megfelelően beépülnek addigra az új járműipari kapacitások, akkor 2019-ben akár 6-7 százalékra gyorsulhat az ipari növekedés. Németh Dávid hozzátette azt is, hogy nem csak a járműipar járulhat hozzá a növekedéshez a következő időszakban, hanem más ipari alágazatokban is megjelentek újabb kapacitások, amelyek szintén gyorsíthatják a bővülést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.