BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Húszezer apró erőmű működik hazánkban

Az előző évihez képest bő negyedével nőtt a magyarországi háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége 2016-ban. Alapvetően napelemes létesítményekről van szó.

Az országban 2016 végén 165,5 megawatt beépített teljesítőképességű háztartási méretű kiserőmű (HMKE) működött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) most kiadott összefoglalója szerint. Ez körülbelül 28 százalékos növekedés 2015-höz képest, miközben a létesítmények száma 35 százalékkal 20 496-ra emelkedett. Az összes ilyen kapacitás 99,17 százalékát 20 401 naperőmű tette ki, míg a maradék 95 berendezés szélenergiát, földgázt, biogázt, biomasszát, termálmetánt, benzint, dízelolajat vagy vízenergiát hasznosított. Biomassza-üzemű HMKE 2016-ban volt először a rendszerben, mégpedig 20 kilowatt teljesítménnyel.

Forrás: MTI

A háztartási méretű kiserőművek a nem engedélyköteles kiserőműveken belül olyan, kisfeszültségű (1 kV-nál nem nagyobb feszültségű) hálózatra csatlakozó létesítmények, amelyek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kilovoltampert, azaz a kiserőmű legfeljebb ötven kilowattos.

Az ez alatti tartományban mérsékeltebb volt a növekedés, de a húzóerőt itt is a napelemes kiserőművek adták. Ebben a kategóriában a csökkenő beruházási költségek mellett a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) nyújtott támogatás volt a bővülés motorja a MEKH értékelése szerint. A közeljövőben azonban jelentős növekedésre számít a hivatal a minierőmű-szegmensben, mert a hozzá 2016 végén beérkezett körülbelül 2400 KÁT-kérelem túlnyomó része éppen az ilyen méretkategóriájú napelemes kiserőművek támogatására irányult. (Mint korábban a Világgazdaság is beszámolt róla, a 2016 végi kérelemdömpinget az okozta, hogy 2017 januárjától a korábbinál szigorúbb feltételekkel kaphatnak támogatást a zöldenergia előállítói.)

A HMKE-k már az előző években is hódítottak: míg a 2008 végi összteljesítmény csak 51 MW-os, a 2012-es érték már az előző évi négyszerese volt, majd 2013 és 2015 között évről évre megduplázódott.

Nettósított elszámolás

A HMKE-n keresztüli áramforgalmat speciális elektronikus fogyasztásmérővel (ad-vesz mérő) mérik. A berendezésről irányonként leolvasható az elszámolási időszak (év vagy hónap) szerint összegezve a vételezett, illetve a hálózatba betáplált villamos energia mennyisége. A szolgáltatók az ezek alapján képzett szaldó és az aktuális egységárak felhasználásával számolnak el ügyfeleikkel. A kiserőmű tulajdonosa tehát azt a különbözetet fizeti ki a (legfeljebb éves) elszámolási időszakban, amely az általa vételezett, illetve hálózatba táplált áram ára között jelentkezik. Ez a két ár nem feltétlenül egyezik. Ha a HMKE üzemeltetője lakossági fogyasztó, akkor a termelt áram fajlagos ára egyenlő a teljes végfogyasztói árral (termékár + forgalomarányos rendszerhasználati és egyéb díjak + áfa) egészen a saját fogyasztás mennyiségéig. Ám az e fölött termelt áramáért már csak a termékár jár, amely a végfelhasználói árnál sokkal alacsonyabb. Az egyetemes szolgáltatás legmagasabb A1 árszabása lakossági felhasználók számára 2016-ban (évi 1320 kilowattóra fogyasztásig) kilowattóránként nettó 14,34 és 15,2 forint között változott.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.