BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A választások kedvezhetnek az új autók értékesítésének

A választás évében a politikai kommunikáció hatással van a tartós fogyasztási termékek piacára. Így volt ez négy évvel ezelőtt is, és az idén is erre lehet számítani – mondta Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója a társaság évértékelő rendezvényén.

Részben a választási hatásnak és az új termékeknek köszönhetően azzal számolnak, hogy a tavalyi 11500 értékesítése után idén több mint 13 ezer új Opel talál gazdára Magyarországon. Jelenleg a forgalomban lévő személy és kishaszonjárművek közül az Opelből fut a legtöbb a magyar utakon, számuk már meghaladja a félmilliót – mondta Koncz.

Forrás: AFP/NICOLAS MAETERLINCK

Az ügyvezető a re-export, vagyis a Magyarországon forgalomba helyezett, majd három hónapon belül forgalomból kivont járművek – esetenként – piactorzító hatására is felhívta a figyelmet. Mint mondta, van olyan márka, amelyiknek például a személyautó eladásaiban a re-export nagyobb volumenű, mint a ténylegesen itthon maradó autóké, és vannak sokan – közéjük tartozik az Opel is – amelyek nem támogatják ezt az üzleti gyakorlatot és értékesítésükben a re-export marginális.

A re-exportot is tartalmazó statisztika szerint az Opel összes tavalyi eladása kilenc százalékos növekedést mutat, a 2016-os értékhez képest. Az elmúlt évben több mint 136 ezer új autót adtak el Magyarországon, azonban az autók mintegy 12,3 százaléka, 16751 három hónapon belül kikerült az országból, így az itthoni tényleges eladások száma 119455 volt.

Az Opel esetében ez azt is jelenti, hogy a re-exporttól megtisztított statisztikában lényegesen jobb eredményeket produkált, a személyautók piacán második helyet ért el, 9,8 százalékos piaci részesedéssel – emelte ki az ügyvezető.

A tavalyi értékesítések során az Opel a magánvásárlók körében az 32 százalékos növekedést tudott elérni – hangsúlyozta Koncz, aki szerint további lehetőségek vannak a magánvásárlói szektorban.

A tavalyi 136 ezer után a magyarországi Opel vezetése arra számít, hogy idén 155 ezer új autót értékesítenek majd a magyar piacon, és az Opel piaccal együtt tud nőni, azaz megőrizi, és ha lehet, még erősíti is pozícióját – emelte ki Koncz.

Tavaly számos újdonsággal állt elő az Opel, Ezek közül az Insignia nyár elején, a Crossland X ősszel, a Grandland X pedig az év vége felé került a kereskedésekbe. Az idei lesz az első olyan év, amikor a teljes új modellpaletta év elejétől elérhető lesz, bár 2018 termékújdonságok tekintetében szerényebb lesz, mint 2017. Tavasszal mutatkozik be a Combo Life, azaz a már az új tulajdonos, a PSA-alapokra épülő új Combo személyautós változata, és az év folyamán további újdonságok is jönnek az Opeltől – emelte ki az ügyvezető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.