BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogy a levegő az automatás cégek körül

Eddig­ 4500 ital- és áru­automatát szerelt fel felügyeleti egységgel a Magyar Posta, ami előfeltétele annak, hogy legkésőbb július 1-jétől rálásson a forgalmukra az adóhivatal.

A Magyar Posta mintegy 28 ezer szerződést kötött étel- és italautomata-üzemeltetőkkel, a legfrissebb adatok szerint a posta szakemberei eddig 4500 automatát szereltek fel felügyeleti egységgel – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a társaság kommunikációs osztálya. Az automaták szerelése folyamatos, ezért ez a szám napról napra változik.

Fotó: Kallus György

A Magyar Posta hangsúlyozta: a Nemzetgazdasági Minisztérium napokban megjelent rendelete szerint az automatákat üzemeltető vállalkozások kötelesek a felügyeleti szolgáltatóval együttműködni a felügyeleti egységek folyamatos, arányos és ütemezett beszerelése érdekében. A postánál arra számítanak, hogy a minisztériumi rendelet felgyorsíthatja a beszereléseket. A bevezetett időpontfoglaló rendszerrel egyszerűsödik az egyeztetés, és a beszerelés ütemezése is folyamatos lehet – tették hozzá.

Összhangban áll a szakma érdekeivel, hogy az automatáknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való bekötésének határidejét fél évvel, július 1-jéig meghosszabbították Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke szerint. A Világgazdaságnak nyilatkozva kiemelte:

a korábban 30-35 milliárd forintos piac mára mintegy 25 milliárdosra zsugorodott, az ágazatban jelen lévő 700-800 szereplő 95 százaléka mikrovállalkozás.

Emlékeztetett, hogy két éve, amikor minden egyes automatát regisztráltatni kellett darabonként 30 ezer forintos közigazgatási díj terhe mellett, a feketepiac elpárolgott, az auto­maták 35 ezer feletti száma 28 ezerre esett vissza. A 30 ezres összeg egyébként átlagosan mintegy féléves árrésnek felel meg. Szöllősi szerint akik ezek után is trükköznek, csalnak, azokat keményen meg kell büntetni. A NAV-hoz – az online pénztárgépek mintájára történő – bekötés 5000 forint plusz áfás havi díját viszont túl nagy tehernek tartja, hiszen a többszörös, bizonyos esetekben 80-100-szoros haszonnal dolgozó boltok is csak 1900 forintot fizetnek be.

Szöllősi úgy látja, az üzemeltetők többletkötelezettségei miatt elkerülhetetlen az áremelés, így az automatás meleg italok (kávék, teák) 20-50 forinttal, az üdítők, szendvicsek akár 50-100 forinttal is többe kerülhetnek, mint korábban. A szövetség tapasztalatai szerint a Magyar Posta lassan, vontatottan telepíti az egységeket, amelyek főként az egyszerűbb, érmés automatáknál működnek rendeltetésszerűen, a bankjegyet, bankkártyát is elfogadóknál, csipkulcsos vagy -kártyás verzióknál számos probléma merül fel az üzembe helyezés és a működtetés során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.